Мережа небанківських валютних обмінників зросла на 55%

Читать на русском
Станом на 1 січня генеральні ліцензії НБУ, що дозволяють займатися валютно-обмінними операціями, мають у своєму розпорядженні 30 небанківських фінансових установ та національного оператора поштового зв'язку Укрпошта.

Національний банк минулого року видав генеральні ліцензії на здійснення валютно-обмінних операцій 17 небанківським фінансовим установам, тоді як у 2015 році – лише 11 з них.

Про це заявив начальник Управління реєстрації та ліцензування Олександр Бевз, передає «Слово і Діло».

«Нацбанк зацікавлений у розвитку легального ринку валютно-обмінних операцій, одночасно посилюючи контроль за діяльністю його учасників. Зокрема, перед наданням ліцензії НБУ перевіряє структуру власності заявників, фінансове становище та джерела коштів для формування капіталу компанії, яка має намір здійснювати діяльність з обміну валют», – зазначив начальник Управління реєстрації та ліцензування Олександр Бевз.

За його словами, так НБУ створює умови для функціонування прозорого, цивілізованого та конкурентного готівкового валютного ринку.

Загалом станом на 1 січня генеральні ліцензії НБУ, що дозволяють займатися валютно-обмінними операціями, є в 30 небанківських фінансових установ та національного оператора поштового зв'язку «Укрпошта».

Неприховані ризики: як НБУ бореться з «чорним ринком» обміну валют?Незважаючи на всі старання НБУ відновити довіру до банківського сектору, велика частина підприємців і надалі звертатимуться до послуг чорного ринку обміну валют.

Небанківські фінансові установи мають 3205 структурних підрозділів, що на 53% більше, ніж на початок 2016 року – 2101.

Відзначимо, що небанківські пункти обміну, іменовані в народі «собачими будами», є найбільш непривабливими в купівлі готівкової валюти, оскільки схильні завищувати обмінний курс через скасування податку з продажу валюти.

Попередні результати роботи банків у 2016 році свідчать про те, що за два роки з банківської системи фізичні особи вивели $11 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: