Експерт розповів, що може повністю закрити кредитування від МВФ

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Четвертий транш ми мали отримати в грудні цього року. Відклали його насправді не до січня. Йдеться, скоріш за все, про довший термін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи заяву голови НБУ Валерії Гонтаревої з приводу отримання траншу МВФ у січні.

«МВФ відкладає транші через те, що Україна не виконує взяті на себе зобов'язання. Це в першу чергу стосується ухвалення законів. Ціла низка законів, яких чекали в МВФ, була виписана на осінь. Зокрема, пенсійна реформа. Це не виконано, при тому, що це лише один із пунктів», – розповідає економіст.

Дійсно, додав експерт, окремо стояло питання «ПриватБанку». В останній версії угоди «Приват» не згадувався прямо, але була вимога, що всі банки, включно з найбільшими, мають виконувати нормативи банківської системи та провести докапіталізацію.

Збайдужіле партнерство: чи вдасться уряду втримати співпрацю з МВФ?Місія МВФ стримано оцінила прогрес реформування економіки урядом Володимира Гройсмана. Чергового траншу до кінця року Україна, скоріш за все, не отримає. Як розвиватимуться події далі?

«Приват» був прописаний опосередковано, але те, що він не виконав зобов'язання з докапіталізації, стало причиною націоналізації», – зауважив він.

Крім «Привату», є ціла низка питань, які, по-перше, впливають на МВФ, по-друге, має вирішити та затвердити парламент. Після ухвалення Бюджету депутати зберуться вже в лютому, тому поки не уявляється можливим отримання траншу в січні. Більше того, наголосив аналітик, проблема може бути більш серйозною, ніж видається зараз.

«Є питання, які ми не вирішили, а є той факт, що парламент ухвалив низку речей, які протирічать співпраці з МВФ. Кредитори наполягали на відкритті ринку землі. Восени уряд ухвалив рішення про продовження мораторію на продаж землі на весь 2017 рік», – пояснив економіст.

«На сьогодні це може повністю закрити кредитування від МВФ. Враховуючи, що кредити МВФ додатково сприяють іншому фінансуванню – від США, Світового банку, то в зоні ризику й воно», – резюмував Олександр Жолудь.

Як відомо, всього на 2017 рік заплановано отримання чотирьох траншів МВФ, тоді як у 2016 році за такого ж плану вдалося отримати лише один.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: