У Мінагропроді оголосили суму втрат від мораторію на продаж землі

Читать на русском
Мораторій призвів до вирощування культур із найпростішим циклом виробництва. Це зернові, соняшник і кормові культури.
Максим Мартинюк

Економіка України щорічно недоотримує $3,3 млрд в результаті дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

Мораторій на продаж земель подовжувався вже вісім років, заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Через мораторій ми недоотримуємо щорічно 3,3 мільярда доларів або 43 мільярда доларів загалом із 2004 року», – сказав він під час парламентських слухань про ринок земель сільгосппризначення.

Станом на сьогодні 27 млн ​​га української землі вже перебувають у приватній власності та обробляються, але власники не мають можливості повноцінно розпоряджатися нею. На сьогодні 52% всіх сільськогосподарських земель передано в оренду.

«Мораторій привів до вирощування культур з найпростішим циклом виробництва. Це зернові, соняшник і кормові культури. Площі під багаторічними насадженнями скоротилися настільки, що Держстат навіть припинив надавати дані на цю тему», – заявив перший заступник міністра.

Міністр АПК розповів, як проходитиме приватизація об'єктів держвласностіПриватизація об'єктів агропромислового комплексу, що перебувають у державній власності, буде проводитися поступово, частинами, залежно від того, яку ефективність показуватимуть нові власники.

Як результат, у селах продовжує зростати безробіття, а дослідження земельних відносин в Україні Світовим банком показують, що середня ставка орендної плати за 1 га становить 850 грн.

За його словами, відкриваючи ринок землі, необхідно обмежити її концентрацію в одні руки. Представник відомства навів приклад Румунії, де дозволена концентрація в одні руки 200 га, Литви та Польщі – 200 га, Данії – 30 га.

«Основний ризик запуску ринку – це швидка концентрація землі, обезземелення селян, ускладнення тих процесів у селі, які ми маємо зараз, але немає жодного ризику, який не можна нівелювати й запобігти йому», – вважає перший заступник міністра.

Нагадаємо, що українські власники земельних паїв оскаржують в Європейському суді з прав людини мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

Інвестиційна вартість сільськогосподарських земель в Україні досягла рівня $1,5-$2 тис. за гектар, що відповідає загальноєвропейським рівнем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: