Вихідний день у США сьогодні послабив курс гривні – НБУ

Читать на русском
На міжбанківському валютному ринку, як і раніше, спостерігається переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією під дією ситуативних і сезонних факторів.
Олег Чурий

Збіг вихідного дня на честь Дня Мартіна Лютера Кінга в США та робочого дня в Україні вчора, 16 січня, здійснило сьогодні додатковий тиск на курс гривні.

Такий коментар заступника голови Національного банку України Олега Чурія щодо ситуації на валютному ринку надала прес-служба регулятора, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні, 17 січня 2017 року, пропозиція валюти обмежена насамперед у зв'язку зі збігом вчора, 16 січня 2017 року, вихідного дня (на честь Дня Мартіна Лютера Кінга) в США й робочого дня в Україні. Відповідно, відсутність надходжень валютної виручки на рахунки українських банків вчора вплинула на обсяг обов'язкового продажу валютних надходжень сьогодні», – наводить слова Чурія прес-служба Нацбанку.

Також залишаються актуальними й інші чинники, про які раніше повідомляли в НБУ. Це сезонне спадання ділової активності, переважно в секторі АПК, що позначається на скороченні надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів.

Також пропозиція валюти на міжбанківському ринку продовжує обмежувати наявність значної гривневої ліквідності в компаній-експортерів, які в грудні отримали відшкодування ПДВ на 16 млрд грн.

В НБУ нагадали, що для згладжування валютного курсу вони постійно присутні на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року НБУ здійснив під час аукціонів чисту продаж іноземної валюти на суму $108,8 млн.

Експерт розповів, де не потрібно купувати долар під час валютних спекуляційНебанківські пункти обміну, іменовані в народі «собачими будами», є найбільш непривабливими в купівлі готівкової валюти, оскільки схильні завищувати обмінний курс через скасування податку з продажу валюти.

Сьогодні НБУ оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти обсягом до $100 млн.

Нагадаємо, що НБУ на сьогодні порівняно з попереднім банківським днем ​​знизив курс до 27,72 грн/$.

Раніше Нацбанк пояснив зниження курсу гривні, яке спостерігається в останні тижні, сезонним спаданням ділової активності.

У 2016 році НБУ поповнив золотовалютні резерви на $1,7 млрд за рахунок купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: