НБУ пояснив ослаблення курсу готівкової гривні

Читать на русском
НБУ пояснив ослаблення гривні спаданням ділової активності, яке полягає в дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур.

Національний банк пояснив зниження курсу гривні, яке спостерігається в останні тижні, сезонним спаданням ділової активності.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу регулятора.

«Більш низька порівняно з попередніми місяцями пропозиція валюти обумовлює традиційне для перших місяців року сезонне спадання ділової активності, яке, зокрема, полягає в дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, що були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці», – коментують в НБУ.

Наголошується, що роль основного джерела валютної виручки поступово переходить до експорту металургійної продукції. Цьому також сприяє цінова кон'юнктура на світових ринках завдяки подорожчанню сталі та залізної руди.

Для згладжування курсових коливань Нацбанк регулярно проводить валютні інтервенції. Зокрема, сьогодні, 13 січня, він оголосив аукціон з продажу $100 млн.

НБУ збільшив резерви на 17%Протягом минулого року золотовалютні резерви (ЗВР) НБУ зросли на $2,2 млрд, або на 17% і на 1 січня 2017 склали $15,539 млрд.

Нагадаємо, що така ситуація на валютному ринку спостерігається вже кілька років поспіль. Так, на початку січня 2016 курс долара на міжбанку становив 23,8 гривні, а до кінця лютого зріс до 27 гривень. У 2015 році на початку січня долар коштував близько 15,9 гривні, а до кінця лютого його вартість доходила до 30 гривень і більше.

Станом на вечір 12 січня середньозважений курс на міжбанку становив 27,25 грн за долар, на чорному готівковому ринку – майже 29 грн за долар.

Як повідомлялося раніше, в 2016 році фізичні особи в Україні продали готівкової валюти на $2,48 млрд більше, ніж купили.

Також Нацбанк готується повністю змінити валютне законодавство, яке зараз діє.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: