Український бізнес погіршив інфляційні очікування на 2017 рік – НБУ

Читать на русском
Український бізнес істотно погіршив очікування щодо зростання індексу цін на поточний рік, але водночас зберіг оптимізм щодо пожвавлення ділової активності.

Український бізнес погіршив інфляційні очікування з 13,8% до 16,2% на кінець 2017 року в зв'язку з волатильністю обмінного курсу та підвищенням доходів населення.

Про це свідчать результати регулярного опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком у IV кварталі минулого року, передає «Слово і Діло».

Повідомляється, що якщо в III кварталі компанії прогнозували, що інфляція складе 13,8% через 12 місяців, то в IV кварталі вони очікували інфляцію на рівні 16,2% на кінець 2017 року.

Регулятор відзначає, що до погіршення очікувань призвела посилена волатильність обмінного курсу гривні, а також очікування щодо підвищення доходів населення й, відповідно, збільшення споживчого попиту.

У той же період баланс очікувань щодо випуску товарів і послуг збільшився до 11,1%, тоді як у III кварталі був 5,4%.

«Основними перешкодами, які обмежують можливості підприємств нарощувати обсяги виробництва, вони називають високі ціни на енергоносії та нестабільну політичну ситуацію», – йдеться в повідомленні.

Економічний прогноз: чи стане 2017 рік переломним?Експерт проаналізував економічну ситуацію в країні та розповів, як розвиватиметься економіка України в 2017 році.

Третій квартал поспіль підприємства очікують пожвавлення ділової активності. Індекс ділової активності становить 108,7% (у попередньому кварталі – 109,2%). Найбільш оптимістично налаштовані керівники підприємств переробної промисловості, енерго- і водопостачання, а також сфери торгівлі.

Як повідомлялося раніше, Світовий банк прогнозує зростання економіки України в 2017 році на рівні 2%.

Відзначимо, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозує інфляцію за підсумками 2017 року на рівні 13,1-13,6% через помірне зростання цін, обумовлене сезонним зростанням попиту, незначною напругою на валютному ринку та підвищенням волатильності цін на світових сировинних ринках.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: