В НБУ розповіли про популярні банківські схеми

Читать на русском
Банки застосовували й махінації із заставами, які неможливо або дуже складно стягнути: товари в обороті, майбутній врожай і майнові права на виручку.
Віталій Ваврищук

Постанова №351 про кредитні ризики дозволяє НБУ припиняти застосування популярних схем у фінансовій сфері, які застосовувалися для заниження резервів і, як наслідок, штучної підтримки високого рівня регулятивного капіталу.

Про це в інтерв'ю FinClub заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, передає «Слово і Діло».

«Деякі положення постанови №23 (регулює формування резервів – Ред.) допускали неоднозначне трактування, чим банки активно користувалися. Наприклад, вони зробили велику дірку в нашому регулюванні й за рахунок штучних платежів за відсотками тримали заявлену якість кредитів на високому рівні», – говорить він.

Є ще варіанти обходу вимог НБУ щодо капіталу.

«Була ще одна схема в банків, переважно з українським капіталом, які активно кредитували пов'язаних осіб. Вони видавали нові кредити, які пропускали колом, і старі позичальники платили відсотки з нових кредитів, – розповів Віталій Ваврищук.

Банки застосовували й махінації із заставами, які неможливо або дуже складно стягнути: товари в обігу, майбутній урожай і майнові права на виручку.

«Майнові права на виручку – це фікція, а не застава. В ході діагностики ми побачили, що майнові права на виручку дуже легко малюються. Були компанії, в яких доходи за попередні два-три роки були нульовими, а вони малювали майнові права на виручку на сотні мільйонів гривень», – розповів Віталій Ваврищук.

Нацбанк затвердив графік роботи банків на новорічні святаУ період новорічних свят банки мають забезпечити безперебійну роботу банкоматів та підкріплення їх готівкою.

Щоб банкам було невигідно маніпулювати резервами, приховувати свої реальні збитки та штучно тримати високим свій капітал, НБУ з 1 січня 2017 року запроваджує нову систему оцінки кредитних ризиків, яка безпосередньо впливатиме на розмір регулятивного капіталу.

Він підкреслив, що «банки зможуть брати майнові права в заставу, але постанову №351 їх оцінить в нуль».

Нагадаємо, що цьогоріч Національний банк України поповнив золотовалютні резерви на $1,7 млрд за рахунок купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку.

Золотовалютні резерви України на кінець листопада 2016 року склали $15,2 млрд, тоді як на кінець жовтня вони становили $15,5 млрд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: