Списки Савченко та плани на 2017 рік. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Короткий післяріздвяний тиждень в Україні виявився насиченішим подіями, ніж можна було очікувати: тут тобі й допит Пашинського, і публікація Савченко списків полонених на Донбасі, і призначення нового губернатора Одеської області. Усе це, безперечно, знайшло відображення в обіцянках політиків, частину з яких ми й пригадаємо сьогодні.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Степан КубівНародний депутат України
Кубів обіцяє ліквідувати податкову міліцію у 2016 роціСказано 23 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Невмируща податкова міліція

У травні 2016 року віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку Степан Кубів запевнив, що до кінця року він ліквідує податкову міліцію. Нещодавно депутат Тетяна Острікова поширила інформацію про те, що даний орган Рада таки ліквідувала. От тільки сталося це ненавмисно: автори поправок до Податкового кодексу помилково виключили з нього відповідний розділ. Депутати й міністри одразу заметушилися: мовляв, сталася суто технічна помилка – податкова міліція має бути реформована, але вже точно не в такий спосіб. За словами міністра фінансів Олескандра Данилюка, її ліквідація відбудеться одночасно з утворенням Фінансової поліції. А доти, запевнили в ДФС, орган працює в правовому полі.

Епопея «Звільнити Гонтареву»

Негайно звільнити голову Національного банку України Валерію Гонтареву обіцяла ще в жовтні минулого року лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. У властивій для себе манері народний депутат заявляла, що її фракція «організує публічну роботу» з ошуканими вкладниками збанкрутілих банків і доб’ється відставки головного банкіра країни. 1 грудня вона навіть зареєструвала в Раді проект постанови про створення ТСК щодо «розслідування корупційної діяльності» Гонтаревої. От тільки до його розгляду справа так і не дійшла. Більше того, ще з першого дня роботи чинного скликання Верховної Ради в комітетах зависло звернення до Президента щодо звільнення Гонтаревої, тож дана заява була потрібна Тимошенко радше «для галочки»...

МАФи так просто не здолати

Наприкінці липня минулого року радник Віталія Кличка з питань благоустрою, народний депутат Дмитро Білоцерковець дав необачну обіцянку ліквідувати до кінця року всі незаконні кіоски в Києві. «У цьому році все точно буде демонтовано», – запевнив тоді він. «Слово і Діло» ж з’ясувало, що в період із 1 серпня 2014 року до 30 грудня 2016 року КП «Київблагоустрій», його підрядники, а також столичні райдержадміністрації таки дійсно демонтували 8108 незаконних комерційних тимчасових споруд. Проте величезна кількість цих споруд продовжує мозолити очі киян і гостей міста й понині. Документально зафіксований факт: 12 січня 2017 року комунальники демонтували МАФи поблизу станції метро «Дружби народів», що свідчить про те, що Білоцерковець зі своєю обіцянкою вочевидь не впорався.

Топ-3 виконаних обіцянок

Ревізія 60 банків

Завершити в 2016 році перевірку активів 60 фінансових установ, на які припадають 97% банківського сектора в Україні, пообіцяла в червні минулого року голова Нацбанку Валерія Гонтарева. 20 установ НБУ перевірив раніше, а 16 із них потребували додаткового фінансування, розповіла тоді чиновниця. Як повідомили, підводячи підсумки минулого року, в прес-службі регулятора в четвер, у 2016-му Нацбанк провів перевірку активів 40 банків, з них лише 17 не потребували докапіталізації.

Списки Савченко

Цей термін набув нового значення минулого тижня: раніше так називали списки полонених, до яких належала й сама Савченко, нині ж це перелік осіб, який вимагають видати протиборчі сторони на Донбасі. Оприлюднити їх вона пообіцяла 6 січня, а вже за 4 дні відповідний допис з’явився на її сторінці в Facebook. Ця дія викликала неоднозначну реакцію правоохоронців і суспільства, проте, ніде правди діти, обіцянку Савченко виконала. До слова, це перша виконана обіцянка нардепа в досьє «Слова і Діла».

Мільйон на громадські організації

Свою першу обіцянку на посаді голови Житомирської ОДА виконав і Ігор Гундич. Він, як і пообіцяв раніше, домігся виділення з обласного бюджету на 2017 рік коштів у розмірі 1 млн грн на підтримку громадських ініціатив у регіоні.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

«Казкарям» зі Служби зайнятості уріжуть фінансування?

Така квінтесенція гнівного звернення прем’єр-міністра Володимир Гройсмана до працівників Служби зайнятості України, чию статистику глава уряду назвав «байками». «Байки статистичні від Служби зайнятості мені не потрібні. Найближчим часом ми змінимо модель фінансування цієї Служби. Я не збираюсь утримувати Службу зайнятості, я хочу дати людям нормальну роботу і зарплату», – зазначив у середу Гройсман.

Ремонт тисяч кілометрів доріг

Очільник Мінінфраструктури Володимир Омелян озвучив плани відомства щодо автодору: планується, що протягом 2017 року в Україні буде відремонтовано від 2 до 2,5 тис. км автошляхів. На це відомство витратить 30 млрд грн.

Стимулювання вітчизняного виробника

Низку законодавчих рішень, направлених на ріст вітчизняного промислового виробництва, обіцяє запровадити найближчим часом представник «Радикальної партії» Віктор Галасюк. Серед них, зокрема, механізм довгострокового доступного кредитування малих та середніх виробників, а також скасування ввізного мита на виробниче обладнання.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: