Тимчук прокоментував зрив контракту на поставку «Оплотів» до Таїланду

Читать на русском
Таїланд зробив знижку на те, що в нас іде війна, але потрібно було коригувати контракти. Коли терміни зриваються один раз, другий, третій, у замовника починають виникати питання.

Якщо Україна втратить позиції в рейтингу експортерів озброєння, відновити їх буде вкрай складно, хоча торгувати зброєю державі, на території якої йде війна, не зовсім етично.

Про це виданню «Гордон» заявив нардеп від «Народного фронту» Дмитро Тимчук, коментуючи можливий зрив контракту на поставки українських танків «Оплот» до Таїланду, передає «Слово і Діло».

«Перебуваючи на високих позиціях у рейтингу експортерів озброєння, Україна може займатися створенням спільних виробництв, отримувати технології та наповнювати свій Бюджет. Водночас хочеться звернути увагу й на етичну частина питання. Торгувати зброєю для країни, що воює, не зовсім нормально. Хоча, знову ж таки, з іншого боку, якщо зараз втратимо позиції на ринку, потім ми можемо їх вже й не відновити», – зазначив Тимчук.

Він підкреслив, що Таїланд враховував обставини, пов'язані з початком війни в Україні.

«Два роки тому керівництво того ж Таїланду цілком адекватно сприйняло проблеми з виконанням контрактів українською стороною. Вони розуміли, що в країні йде війна й у нас інші пріоритети. Але я вважаю, що цим не варто зловживати. Якщо немає можливості виконувати контракти, то навіщо тоді брати участь у зарубіжних виставках і просувати свою зброю? Ознайомити людей зі своєю продукцією – це одне, але підписати конкретний контракт на виробництво, не маючи гарантій його реалізації, – зовсім інше. В підсумку Україна може залишитися з репутацією несумлінного виконавця контрактів. Репутацію на цьому ринку складно заробити й легко втратити», – вважає депутат.

Тимчук підкреслив, що Таїланд взяв до уваги те, що в нас іде війна. Але потрібно було коригувати контракти.

«Коли терміни зриваються один раз, другий, третій, у замовника починають виникати питання. Війна взагалі стала хорошим приводом списати власні проблеми. З експортом бронетехніки в нас завжди були якісь труднощі. То неякісна продукція (контракт з Іраком), то зриви термінів. Я думав, що ситуація на заводі імені Малишева буде змінюватися. Але, на жаль, системні проблеми, схоже, залишаються», – резюмував Тимчук.

Вчора стало відомо, що головнокомандувач збройними силами Таїланду Чалермчаі Сіттісата повідомив про можливу відмову країни від українських танків «Оплот» у зв'язку із затримкою виконання контракту. Замість «Оплотів» будуть закуповуватися китайські танки VT-4. При цьому генерал заявив, що проблема з постачанням виникла в зв'язку зі складною внутрішньополітичною ситуацією в Україні.

Нагадаємо, що в листопаді були досягнуті домовленості про забезпечення українських підприємств військово-промислового комплексу замовленням від уряду Пакистану на суму понад $600 млн.

«Слово і Діло» зафіксувало 19 обіцянок народного депутата Дмитра Тимчука, 10 з яких він виконав. Коефіцієнт відповідальності політика – 53%. З повним переліком його обіцянок можна ознайомитися на сторінці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: