За десять років «Газпром» удвічі скоротив поставки газу в напрямку України

Читать на русском
Газпром із початку року встановив уже сьомий за цю осінь рекорд поставок російського газу в Європу – 599,8 млн куб. м на добу.

«Газпром» вказує, що 22 листопада до ГТС України надійшло 313,4 млн куб м., тоді як до 2006 року в окремі дні на територію України надходило близько 600 млн куб. м за добу (транзит плюс газ для споживачів України).

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Діло».

У повідомленні компанії наголошується, що 22 листопада «Газпром» встановив уже сьомий за цю осінь рекорд поставок російського газу в Європу – 599,8 млн куб. м на добу.

«Газпром» оголосив плани поставок газу в Україну на цей рікУ поточному році ПАТ «Газпром» планує поставити природного газу українським споживачам на рівні до 11 млрд куб. метрів.

«Споживачі активно використовують період низьких цін. У жовтні ціна російського газу на кордоні Німеччини склала $4,01/MMBtu. Взимку 2014-2015 років, коли президент (Володимир Путін – Ред.) наказав вдвічі скоротити поставки газу «Північним потоком» і через Україну, ціна була в діапазоні від $10,45 до $9,29 за мільйон БТЕ», – коментує експерт.

Як повідомлялося раніше, за десять з половиною місяців обсяг поставок газу в далеке зарубіжжя через Україну зріс на 12,2 млрд кубометрів, забезпечивши таким чином 82% приросту європейського експорту «Газпрому».

Нагадаємо, що транзит російського газу почав зростати ще в першій половині року, коли в травні він зріс одразу на 21%, а поставки через Білорусь і «Північним потоком» знизилися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: