Повернути Крим і Донбас: експерт оцінив перспективи нового політичного року

Читать на русском
Микола Давидюкполітолог

В 2017 році ключовими залишаються наступні питання: безвізовий режим, Угода про асоціацію, ринок землі, позачергові парламентські вибори та «Мінськ».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Микола Давидюк, оцінюючи перспективи нового політичного року.

«Те, чого з великою вірогідністю не відбудеться в новому політичному році, – реальна реформа судів. Влада на це не піде. Зроблять якісь фасадні напрацювання, щоб задобрити європейських партнерів та заспокоїти населення. Докорінної реформи не відбудеться», – підкреслив експерт.

«Окремо стоїть питання подолання корупції, зокрема на митниці. Про це будуть говорити, як завжди, але реально справа не піде, тому що це нікому не вигідно», – наголосив він.

Крім того, за його словами, не варто чекати жодних зрушень щодо перегляду депутатських привілеїв, зокрема недоторканності.

«Зняття депутатської недоторканності – те, що обіцяє влада вже 25 років, але в 2017 році цього також не буде», – переконаний експерт.

Водночас, припускає політолог, важливим процесом, може бути реінтеграція Донбасу.

Є великий шанс, що Донбас може бути повернутий і розпочнеться процес його реінтеграції.

Питання Криму, на його думку, більш складне й, скоріш за все, буде вирішуватися у 2018 році або наприкінці 2017-го.

«Щодо Криму питання зрушиться ближче до президентських виборів у Росії, в яких Путін може брати учать, або не піде на них, тому що вже є певні дискусії з цього приводу», – вважає політолог.

На його думку, якщо Путін піде на вибори, то ще не факт, що він переможе.

«Кандидату, який переможе, потрібно буде налагодити якийсь діалог зі світом і зняти санкції. Найпростіше це буде зробити, повернувши Крим. Людині, яка територію не окуповувала, буде простіше повернути півострів заради того, щоб «дати життя російській економіці». Сьогодні це не жива економіка, а передусім економіка грабування федеральних ресурсів, бідності російського населення. Для того, щоб економіка була живою, доведеться повернути Крим. Але це за умови, що Путін не переможе на виборах», – пояснив політичний експерт.

Резюмуючи, від додав, що можливим є варіант референдуму.

«В будь-якому разі Крим – питання не 2017 року, а радше 2018-го», – оцінив перспективи нового політичного року Микола Давидюк.

Нагадаємо, минулого року Петро Порошенко обіцяв повернути Донбас мирним шляхом і запевнив, що Україна ніколи не визнає анексію Криму та не відмовиться від своїх суверенних прав на нього.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: