Судова реформа 2016 року: експерт оцінила шанси на оновлення системи

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Ключовий момент цього року для реалізації судової реформи – зміни до Конституції. На сьогодні можна сказати, що дійсно це було тим, чого вимагало суспільство, й на цей запит відреагував парламент.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко, оцінюючи запуск судової реформи в Україні.

«Конституційні зміни стали головними цьогоріч для реформи. Зміни в частині заміни суддів дійсно можуть стати прецедентом. Це дає поштовх для подальшого розвитку», – наголосила експерт.

Звичайно, варто розуміти, що на новий конкурс будуть подаватися й судді попереднього режиму. Питання в тому, чи зможуть вони пройти конкурс.

Судова реформа: які зміни внесла до системи правосуддя Верховна РадаСлово і Діло вирішило показати, які зміни в роботу вітчизняної системи правосуддя внесла Верховна Рада України.

«Ніхто не очікував, що судді попереднього режиму просто зникнуть і не будуть намагатися повернутися в свої крісла, але зараз є шанс на оновлення. кількість, наприклад, серед кандидатів на посаду суддів Верховного суду України адвокатів і науковців уже є доволі суттєвою. Будемо сподіватися, що саме вони виграють конкурс», – пояснила вона.

«Наразі зруйновані хоча б якісь зв'язки. Судді переходитимуть з інших судів та різних областей. Це має позитивно позначитися на реформі, але вже в майбутньому», – підкреслила Кириченко.

На часі також, додала вона, імплементаційні закони про Вищу раду правосуддя та Конституційний суд.

Раніше в Міністерстві юстиції наголосили, що судова реформа в Україні триватиме протягом трьох років.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко визначив судову реформу однією з ключових у Стратегії-2020.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: