В Україні сьогодні стартувала судова реформа

Читать на русском
Відсьогодні, 30 вересня, набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя й нова редакція закону про судоустрій і статус суддів.
Фото: ms.lv.court.gov.ua

Відсьогодні, 30 вересня, набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя та нова редакція закону «Про судоустрій і статус суддів».

Відповідні зміни депутати ухвалили 2 червня, повідомляє «Слово і Діло».

Тепер створювати й ліквідовувати судові установи замість Президента буде парламент. Вищі спеціалізовані суди скасують, однак залишать Верховний – всіх його суддів наберуть заново.

Одіозні працівники Феміди: чи залишать «суддів Майдану» на службі у нинішньої влади?Керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ розповіла, чи зможуть одіозні судді залишитися в системі.

Служителям Феміди також піднімуть зарплати, а недоторканність обмежать. Втім, це стосуватиметься лише криміналу, наприклад, хабара чи ДТП, а не ухвалених рішень.

Вищу раду юстиції замінить Вища рада правосуддя. Саме вона даватиме згоду на затримання, арешт та звільнення суддів. А з переліку причин для звільнення зникне «порушення присяги». Саме з таким формулюванням до початку судової реформи напередодні Верховна Рада за поданням Вищої ради юстиції встигла звільнити 29 суддів, зокрема й тих, що судили активістів Майдану.

Нагадаємо, вчора депутати звільнили одіозних суддів за порушення присяги. Їхні прізвища раніше оприлюднили на сайті парламенту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: