Експерт розповів, що очікує Донбас у 2017 році та на що спровокують РФ нові санкції

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Україна прожила цей рік досить вдало: РФ усіма силами намагалася зняти санкції, а наша дипломатія спрацювала ще краще – санкції продовжаться ще на півроку.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі в новому році.

«Продовження санкцій в новому році для РФ може стати критичним для її інфраструктури. Якщо проаналізувати їхній Бюджет, то є навіть скорочення витрат на армію. Це говорить про те, що ситуація в них також наближається до критичної точки. З іншого боку, РФ може піти на ескалацію, якийсь ривок, щоб швидше вирішити свої питання, в першу чергу щодо внутрішньої стабільності», – припускає Загородний.

Щодо України, додав експерт, то нам потрібно активніше шукати формати, зрозумілі Заходу, в першу чергу США.

Вікно можливостей для Путіна: знищення Алеппо та обмін на Україну. Оцінка експертаПолітолог розповів про очікування від запланованої зустрічі Лаврова з Керрі в Римі, де йтиметься про кризу в Сирії та Україні.

В частині виборів у країнах Заходу, то навряд чи вони зможуть розвернути на 180 градусів ситуацію навколо РФ, але нам потрібно почати пропонувати Заходу якісь рішення та формати.

«Не варто забувати, що Захід вважає «Мінськ-1,2» угодою, яку потрібно виконувати всім. Якщо в новому році ми продовжимо в тому ж дусі, що й у 2016-му, то не виключено, що проти нас також можуть запровадити санкції, щоб Україна виконувала ці міжнародні угоди. Не потрібно недооцінювати те, що відбувається навколо нас», – констатував він.

Також, зазначив експерт, у новому році можуть розширити «нормандський формат», але все залежить від того, чи захоче США.

Нагадаємо, в грудні США зважилися на продовження санкцій проти РФ за агресію в Україні. В ЄС також підтримали рішення, але тим не менш є країни, які регулярно виступають за скасування обмежень.

Серед експертів немає єдиної думки щодо санкцій проти РФ, але існує позиція, що Захід не зможе утримувати їх нескінченно, й цілком реально, що процес зняття обмежень може розпочатися вже наступного року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: