Україна-2017: експерт розповів про ризик розколу коаліції та дострокових виборів у новому році

Читать на русском
Василь Моканполітолог

За оптимістичного сценарію раніше осені, ймовірно, кінця жовтня 2017 року, дострокових виборів не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи політичну ситуацію та ризик перевиборів у новому році.

«Коаліція в тому форматі, в якому вона існує зараз, протримається мінімум до весни наступного року. Далі все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація у Верховній Раді, Кабміні, тому що спливає річний імунітет уряду й можлива активізація політсил, які добиватимуться дострокових виборів. У цьому плані коаліція або переформатується, або буде рішення йти на дострокові вибори», – розмірковує Мокан.

«На сьогодні правових підстав проводити дострокові вибори немає, але це не виключає того, що є багато зацікавлених гравців саме в сценарії перевиборів», – наголосив він.

В будь-якому разі, провладні фракції БПП та НФ, які й становлять основу коаліції, дуже не хочуть перевиборів, тому ними буде робитися все можливе, щоб коаліція та ВР працювали якимось чином.

Якщо наприкінці весни постане питання кризи, а БПП та НФ доведеться постійно шукати резервні голоси поза коаліцією, серед позафракційних, то ситуація може дійти до перевиборів.

В 2017 році почнеться активізація нових політичних проектів, у першу чергу політичної сили Саакашвілі.

«Період активності проекту Саакашвілі запланований на лютий-березень. Низка інших сил, зокрема «Демальянс», «Аграрна партія», позапарламентські політичні сили, які також намагатимуться потрапити до парламенту через вибори, основну активність проявлятимуть на початку весни», – припускає політолог.

У 2016 році Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянкуУ 2016 році український Глава держави Петро Порошенко виконав 22% обіцянок. Зокрема, збільшив контрактну складову ЗСУ.

«Весною будуть інституалізуватися нові політичні проекти. З активізацією нової сесії в парламенті в лютому активізується й політичне життя», – вважає Мокан.

Ключовою для БПП на цьому тлі, підкреслив політолог, буде активізація партії «Наш край».

«На Банковій великі надії покладають на проект «Наш край» як альтернативу «Опозиційному блоку». Велика ймовірність того, що у ВР буде створена нова депутатська група «Наш край», яка стане партнером нинішньої коаліції», – проаналізував політичні перспективи чинної влади Василь Мокан.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко раніше запевняв, що в найближчі 4 роки в Україні не буде виборів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: