Економіка України в 2017 році: експерт розповів, що стане масштабною проблемою для влади та яким буде курс

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Другий рік поспіль економіка України демонструє слабке одужання після карколомного падіння в 2014-му. Виклики останніх двох років дійсно вражають, а економічні показники радше фіксують процес стагнації.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Чорні лебеді» української економіки в 2017 році» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«За оцінками експертів, щоб показати потужне зростання, ВВП України мав би додавати хоча б 4-5% щорічно протягом 7-8 років. 2015 рік Україна завершила зростанням у 1,5% ВВП. Прогноз щодо відновлення цього року може бути ще більш невтішним – у межах від 1,1 до 1,5% ВВП», – розповідає Радчук.

Наступного року, як вважає експерт, на економічний ривок надій мало.

«МВФ прогнозує зростання економіки України на 2017 рік на рівні 2,5% за інфляції рік до року на 8,5%. Песимістичний прогноз Світового банку – зростання ВВП складе 2%. Найоптимістичніший прогноз дає український уряд: зростання ВВП на рівні 3%, інфляція – на рівні 8,1%», – нагадав політолог.

Щодо курсу валют, то, за його словами, після хвилі паніки в зв'язку з націоналізацією «ПриватБанку» та новорічних свят ситуація з курсом стабілізується й він повернеться до коридору 27-27,2 гривні за долар.

Упевненості в стабільності курсу немає. Є певні підстави вважати, що він перетне межу в 30 гривень за долар у 2017 році.

«Підстав для негативних сценаріїв більш ніж достатньо: необхідність закривати витрати бюджету, пов'язані із соцвиплатами та зростанням мінімальної зарплати, скорочення експорту в усіх галузях, криза банківської системи», – додав Радчук.

Співпраця з МВФ завжди вважалася стабілізуючим і стимулюючим фактором, але багато рекомендацій кредиторів досі залишаються або проігнорованими, або відкладеними, що ставить під питання терміни та в принципі можливість отримати черговий транш.

Слід зауважити, підкреслив політолог, що все частіше експерти висловлюють скепсис щодо реформування економіки України з урахуванням «порад» від МВФ.

Аудит ЄС: Україна – найбільш корумпована країна ЄвропиВ Європейській рахунковій палаті вважають, що підтримка України Євросоюзом мала обмежений вплив і, незважаючи на імпульс для реформ, досягнуті результати залишаються «крихкими»

«МВФ вказує на найбільш проблемні зони економіки, для якої надаються кредитні кошти. Припинення співпраці з МВФ може стати тим самим непрогнозованим «чорним лебедем», наслідки якого відчує кожен українець», – вважає він.

На його думку, справжньою масштабною проблемою для держави може стати тотальне зубожіння населення та трудова міграція за кордон.

«Проблема пов'язана як зі зменшенням пропозицій на ринку праці, скороченням робочих місць, так і з істотним падінням заробітків. Середньомісячна зарплата в країні є найнижчою в Європі. Саме цей фактор особливо тиснутиме в наступні роки на здатність вітчизняної економіки відновлюватися й зростати», – пояснює Радчук.

На думку експерта, приводів навіть для стриманого оптимізму щодо зростання української економіки як у 2017-му, так і в наступні роки мало.

«Поштовхом може стати відновлення кредитування малого й середнього бізнесу, що дозволить пожвавити підприємницьку активність та внутрішній попит. Інших джерел вкрай мало, оскільки інвестування в країну мінімальне, а масштаби корупції, система правосуддя й занадто жорстке валютне регулювання лише відштовхують інвесторів», – проаналізував ситуацію Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Чорні лебеді» української економіки в 2017 році».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: