Експерт назвав основну проблему української економіки на найближчі роки

Читать на русском
В Україні зараз 16 млн працездатних громадян, з яких 10 млн – найнятих і 11 млн пенсіонерів. Різниця в 6 млн осіб – фактичні й потенційні заробітчани.
Віталій Шапран

На наступні 5-7 років основним критерієм для успішності роботи українського уряду та зростання економіки буде здатність забезпечити зайнятість усередині країни.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран, передає «Слово і Діло».

«Коли ми подолаємо поточну економічну кризу (а в цьому сумнівів немає), перед нами постане проблема утримання робочої сили. Вже зараз пора б подумати про те, як зробити Україну конкурентною ринковими методами для своїх же громадян порівняно з пропозиціями сусідів», – пише експерт.

За його словами, близькість таких центрально-європейських країн, як Польща, Угорщина, Чехія, до «хороших економік» єврозони вилилася в падіння цін на нерухомість і падіння потенціалу зростання через те, що не було кому працювати.

«Поступово ця проблема в них стала не такою гострою, але в тому числі за рахунок українців, албанців, молдаван тощо. Вивчаючи їхній досвід, розумієш, що територія без людей (платників податків) – це Марс, і нам не потрібна «марсіанська економіка», – зазначив він.

Шапран підкреслив, що в Україні зараз 16 млн працездатних громадян, з яких 10 млн – найнятих і 11 млн пенсіонерів.

Чи дочекається Україна справжніх іноземних інвестицій? – ForbesЕксперт з грошових переказів і банківського обслуговування мігрантів розповів, коли насправді в Україні буде сприятливий інвестиційний клімат.

«А що буде, якщо «наші» кинуться в Стару Європу?», – ставить риторичне питання експерт.

Розвиток такого сценарію матиме наслідком те, що після заробітків у країнах ЄС і з настанням старості громадяни повернуться на батьківщину й почнуть претендувати на мінімальну пенсію від ПФУ.

Як повідомлялося раніше, обсяг переказів в Україну в першій половині 2016 року склав $1,2 млрд, що на $24 млн більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Нагадаємо, що до Держдуми РФ внесений законопроект, який передбачає обмеження грошових переказів із території Росії на територію України іноземними платіжними системами.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: