Економічний прогноз: чи стане 2017 рік переломним?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Для відчутного покращення економічної ситуації в країні 2017 рік не стане переломним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи економічну ситуацію та перспективи на майбутній рік.

«Темпи економічного зростання не будуть, на жаль, такими, як хотілося б, для пожвавлення економіки. За оцінками, зростання очікується на рівні 2%, а інфляція – близько 8%. Для економічного сектору цей рік не стане переломним. Жодних показових реформ ми не маємо. По суті, в економічному плані 2017 рік буде копією 2016-го, але з трохи кращим показником економічного зростання. В 2016 році показник був 1-1,5%, а в 2017-му – максимально 2%», – розповідає економіст.

2017 рік не стане переломним для економічної ситуації. Зростання на рівні 2% для населення не буде відчутним.

Щодо валютного ринку, то, за словами економіста, коливання можуть бути до 30 гривень за долар на кінець року.

«За основними показниками, якщо брати закладений до Держбюджету курс, то можливим є валютний коридор 28-30 гривень за долар на кінець року», – зауважив він.

Однак, уточнив він, такий сценарій буде за умови збереження нинішнього статусу-кво.

«Якщо за 25 років не розпочалися реальні реформи, то мало віриться, що зараз вони розпочнуться», – підкреслив Савченко.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Теоретично, за його словами, якщо будуть зрушення, то гривня може посилитися, але для цього потрібно, щоб українська економіка зростала швидше, ніж американська. Цього року в них темп 2%. Якщо ми досягнемо 4-5% у наступному, а інфляція буде близько 6%, то гривня може укріпитися.

«Такий сценарій можливий лише за умови проведення ключових реформ та притоку іноземних інвестицій. Поки передумов для інвестування та відновлення кредитування немає», – проаналізував Олександр Савченко.

Як відомо, з 1 січня уряд запланував підвищення мінімальної заробітної плати для населення до 3200 гривень. Також планується поступове підвищення соцстандартів та мінімальних пенсій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: