Газовий конфлікт: експерт розповів, чи потрібен Україні російський газ

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

З одного боку, Україна частково може обійтися без російського газу в літній та осінній періоди. Взимку це буде складніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи газові відносини з РФ та заяви про можливість обійтися без російського газу.

«Суть у тому, що ми можемо обійтися без російського газу, але це обумовлено тим, що впала промисловість. Формально, немає куди споживати. Тому, з одного боку, ніби й так, можемо обійтися, а з іншого – це нам лише шкодить», – констатував Корольчук.

Але виникає питання, зауважив експерт, що буде, якщо промисловість почне зростати.

«Газпром» поставив на окупований Донбас мільярд кубометрів газу – експертДані «Газпрому» та «Укртрансгазу» показують різницю між обсягами поставок і транзиту в Україну за другу половину 2016 року приблизно в 1 млрд куб. м.

«Уявімо, що промисловість зростає й Україні потрібно десь брати газ, а на цьому ринку не буває такого, що ти коли й скільки захотів, пішов та купив. Має бути довгостроковий контракт», – підкреслив він.

«Чому у всіх європейських країнах є довгострокові контракти: з Нідерландами, з РФ, з Алжиром? Всі гарантують собі, що все буде, а не щоб потім бігати й шукати, де купувати. В нас також є контракт із «Газпромом». Україна має його виконувати. Закінчиться контракт у 2019 році й тоді можна відмовлятися, не купувати й чинити так, як захочемо», – пояснює Корольчук.

Навіть якщо ми не підпишемо контракт з РФ, з «Газпромом», то потім все одно постійно будуть виникати ситуації, коли нам потрібно буде десь шукати додаткові обсяги газу, якщо вони нам будуть необхідні.

«У разі, якщо такої потреби в обсягах газу не буде, це означатиме, що ми просто як держава падатимемо. Адже йдеться не про те, що налагоджена енергоефективність, а річ у тім, що промисловість скоротила споживання газу й не має роботи для тих заводів, виробництва, підприємств. У цьому проблема», – проаналізував ситуацію Юрій Корольчук.

Відзначимо, в «Нафтогазі» стверджують, що кількість запасів газу України є достатньою на цю зиму навіть за пікових навантажень.

Раніше в «Нафтогазі» заявляли, що готові купувати російський газ за дотримання з боку РФ двох умов – адекватної ціни та відмови від формули «бери та плати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: