У «Газпромі» назвали умову поставок газу в Україну

Читать на русском
Українська сторона стверджує, що без додаткової угоди закупівлі природного газу в Росії здійснюватися не будуть до рішення в Стокгольмському арбітражі.
Олександр Новак

ПАТ «Газпром» запропонував НАК «Нафтогаз України» врегулювати питання щодо передоплати за газ без укладення додаткової угоди до контракту, обмінявшись взаємними листами.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, передає «Слово і Діло» з посиланням на РІА «Новости».

«Газпром» пропонує «Нафтогазу» обмінятися взаємними листами, які відповіли б на питання й стурбованість «Нафтогазу» щодо передоплати», – сказав Новак.

«Нафтогаз» наполягає на укладенні додаткової угоди до контракту, через побоювання, що за передоплату, яка буде внесена за російський газ, паливо буде поставлятися не відповідно до заявок або взагалі не буде поставлятися, пояснив російський міністр.

Експерт розповів, що заважає домовитися про постачання газу з РосіїУкраїна не відновить закупівлі природного газу в Росії без додаткової угоди, в якій буде скасований принцип take-or-pay, а також врегулювання поставок ресурсу на окуповані території Донбасу.

«Газпром» категорично проти (укладення додаткової угоди – Ред.), Міненерго РФ підтримує позицію «Газпрому», тому що сторони проходять процедуру розгляду спірних питань в арбітражному суді», – сказав Новак.

Відзначимо, 15 грудня голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв висловив думку, що до кінця зими компанія не буде купувати газ у «Газпрому», проте готова відновити закупівлі на умовах попередніх «зимових пакетів». Очільник «Газпрому» Олексій Міллер зазначив зростання ризиків транзиту газу до ЄС у зв'язку з цим. Україна зупинила закупівлю газу на власні потреби у РФ у листопаді 2015 року. При цьому Україна продовжує закуповувати транзитний газ в ЄС.

За розрахунками Міненерговугілля, попит на природний газ в Україні знизиться до 2025 року порівняно з рівнем 2015 року на 11% – до 30 млрд кубометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: