«Подарунок» Обами Трампу: чому США утрималися, а Україна пішла проти Ізраїлю в ООН?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Потрібно розуміти, що коли голосування відбувається, це не означає, що в той самий момент держави ухвалюють рішення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи те, як антиізраїльське голосування вплине на відносини України та США, з огляду на позицію Трампа щодо Ізраїлю.

«Результати голосування були відомі заздалегідь, і коли США утрималися, а не пішли «проти» або «за», то вони вже знали, що всі голосуватимуть «за». Якби вони не були впевнені або їм би було потрібно, щоб ця резолюція не пройшла, то вони проголосували б проти. Їхнє «проти» поставило б хрест на всіх «за» взагалі, оскільки вони є постійним членом Радбезу ООН», – пояснив Горбенко.

Американці знали, що буде таке голосування, тому утрималися, хоча раніше часто голосували проти. Це свого роду символічний «подарунок» Обами Трампу.

На його думку, те, що позиції Трампа та України щодо Ізраїлю в результаті розійшлися, може вплинути на нас, але зараз важливо простежити, якими будуть перші дії Трампа, а не його слова.

«Трамп говорить багато й різного, а іноді й суперечливого. Потрібно дивитися на перші кроки», – підкреслив експерт.

При цьому, уточнив політолог, Україна не мала іншого варіанту, крім як утриматися.

«У резолюції написано «окуповані території». Ми просто не можемо голосувати проти або утриматися. Це те ж саме, якщо РФ захопить Донбас, почне там щось будувати, ми попросимо підтримки, а нам вкажуть на голосування резолюції, де Україна проголосувала проти», – аналізує Горбенко.

«У нормативній ситуації Ізраїль не має рації. Якби в них вийшло в законний спосіб території привести до міжнародного права, то Україна могла б проголосувати інакше», – резюмував Андрій Горбенко.

Додамо, що Дональд Трамп закликав накласти вето на рішення Радбезу ООН щодо Ізраїлю. МЗС Ізраїлю викликало послів країн, які підтримали резолюцію.

Загалом експертні оцінки розходяться, але існує думка, що конфлікт з Ізраїлем може означати для України його втрату як союзника]

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: