Українські чорноземи втрачають родючість

Читать на русском
За останні 130 років чорноземи в Україні втратили 30-40 відсотків гумусу, тому вже перейшли в розряд грунтів із середньою родючістю.

Вміст поживних речовин в українських чорноземах зараз вдвічі нижче ніж в землях Західної Європи, де більше 150 років триває ера їх хімізації.

Таку інформацію озвучив під час парламентських слухань, присвячених земельну реформу в Україні директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського» Святослав Балюк, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на propozitsiya.com.

За останні 130 років чорноземи в Україні втратили 30-40% гумусу, тому вже перейшли в розряд грунтів із середньою родючістю. Не менш 15 млн га знаходяться в деградованому стані. Всього українського чорнозему налічується 26 млн га.

Експерт наголосив на необхідності створення державної служби по охороні грунтів, на зразок такої, як діє в США, яка візьме на себе повну відповідальність за стан земельних ресурсів.

В атмосфері стрімко зростає рівень метану – вченіРівень газу метану в атмосфері Землі зростає, що руйнівно впливає на товщину озонового шару.

Також він повідомив, що Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського спільно з МінАПК підготувало проект закону «Про збереження грунтів та охорони їх родючості» і Державну програму охорони грунтів, які запропонував прийняти найближчим часом.

Нагадаємо, що зростання виробництва продукції агропромислового комплексу в Україні в січні-листопаді 2016 року склало 2,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.

Як раніше повідомлялося, завдяки зміні ставлення до бізнесу, а також інтенсифікації виробництва Україна зможе виробляти 100 млн тонн зернових на рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: