Експерт про підвищення зарплат депутатам: оклад має принаймні не дратувати людей

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

З одного боку, депутати оприлюднюють величезні доходи та майнові статки в своїх е-деклараціях, при цьому підвищуючи собі зарплати. З іншого – не всі депутати мають величезні статки. Значна частина живуть у прямому значенні на зарплату.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи намір народних депутатів підвищити депутатські зарплати з нового року.

«Не потрібно лобіювати захмарні депутатські зарплати, але потрібен розумний баланс матеріального забезпечення статусу депутатів. Питання в тому, щоб, наприклад, чиновники не отримували безкоштовно житло, пільги, надбавки. Це потрібно усунути», – розмірковує політолог.

Депутатські зарплати мають бути принаймні такими, щоб не дратувати людей. На тлі неймовірно низьких пенсій та мінімальних зарплат підвищувати депутатські зарплати просто аморально.

З іншого боку, додав він, впадати в демагогію, як це було зроблено, коли депутатам платили мінімум, також не зовсім правильно. На переконання експерта, підвищення зарплат навряд чи стане антикорупційним стимулом.

«Ми ніколи в Україні офіційною зарплатою, навіть із доплатами, не зможемо перебити корупційний компонент, тому що він просто не співмірно більший. Тут мають працювати інші механізми», – вважає Андрій Дуда.

Яким депутатам «світять» найбільші зарплати наступного року?Верховна Рада в першому читанні проекту Бюджету на 2017 рік затвердила нові норми фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України, чим фактично передбачила збільшення їхніх окладів.

Резюмуючи, політолог зауважив, що оптимальна зарплатня депутата мала би бути в межах 15 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше експерт із конституційного права Олександр Москалюк оцінив рішення з правової точки зору та розповів, чи відповідатимуть депутати за підняття зарплатні самим собі.

Тим часом у Раді посадові оклади депутатів пропонується прив'язати до прожиткового мінімуму та встановити в таких розмірах: спікер – 20 прожиткових мінімумів (30 тис. 880 грн), перший віце-спікер – 19,2 (29 тис. 644 грн), віце-спікер – 18,7 (28 тис. 872 грн). Зарплата голови фракції пропонується в розмірі 27 тис. 792 грн, їх заступникам – у розмірі 26 тис. 248 грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: