В РФ оцінили будівництво та доходи від газопроводу в обхід України

Читать на русском
Інвестиції в повну реалізацію проекту Турецький потік з урахуванням раніше понесених витрат на Південний потік оцінюються в 7 мільярдів євро.

Інвестиції в повну реалізацію проекту «Турецький потік» з урахуванням раніше понесених витрат на «Південний потік» оцінюються в €7 мільярдів.

Про це йдеться в пояснювальних документах до законопроекту про ратифікацію міжурядової угоди за проектом газопроводу, пише «Прайм», передає «Слово і Діло».

«Інвестиції, необхідні для реалізації проекту в двохнитковому виконання, включаючи витрати, зазнані раніше в рамках реалізації морської ділянки проекту «Південний потік», складають близько 7 мільярдів євро», – йдеться в документі.

Нагадаємо, що раніше вартість проекту «Турецький потік» оцінювалася в €11,4 мільярда.

«Турецький потік»: чи варто Україні боятися чергового обхідного газопроводу?Експерт прокоментував заяву Анкари про готовність відновлення проекту «Турецький потік» найближчим часом.

У матеріалах уточнюється, що проектування, будівництво та експлуатацію морської ділянки реалізує російська сторона, сухопутну ділянку першої нитки газопроводу – турецька. Для реалізації сухопутної ділянки газопроводу для транзиту газу через територію Туреччини буде створена компанія з 50% участі кожної сторони.

«Поставки російського газу газопроводом «Турецький потік» дозволять забезпечити щорічні надходження до Бюджету РФ експортних мит у розмірі близько 750 мільйонів доларів США лише щодо першої нитки газопроводу, призначеної для постачань газу турецьким покупцям. У разі реалізації другої нитки й залежно від переліку країн, покупці газу з яких будуть отримувати газ, який іде транзитом через Туреччину з другої нитки, зіставні надходження до бюджету РФ можуть бути забезпечені за рахунок експортних мит на поставки другою ниткою», – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, раніше парламент Туреччини ухвалив закон про ратифікацію угоди з Росією щодо проекту будівництва газопроводу «Турецький потік» в обхід України.

Пізніше дочірня компанія «Газпрому» South Stream Transport підписала контракт на будівництво першої нитки газопроводу «Турецький потік» в обхід України зі швейцарською Allseas Group S. A.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: