«Турецький потік»: чи варто Україні боятися чергового обхідного газопроводу?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Зробити заяву й почати реальне будівництво – різні речі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи заяву турецького керівництва про готовність відновити будівництво проекту «Турецький потік».

«Безумовно, якимось чином Туреччина налагоджуватиме торгові відносини з РФ і в першу чергу через величезні проблеми в туристично-торговій галузі: виробництво продовольства, яке нікуди подіти, величезна кількість готелів, які потрібно здавати. Тому Ердоган зараз може заговорити про будь-який проект», – міркує Рябцев.

Проте, на його переконання, про жодне реальне будівництво взагалі не може бути й мови.

Експерт розповів, чим загрожує намір росіян прокласти по дну Чорного моря новий газопровідЕксперт проаналізував інформацію про те, що «Газпром» анонсував новий газопровід по дну Чорного моря.

«По-перше, російський газ Європі не потрібен. Це підтвердили останні роки, коли обсяги продажів «Газпрому» в Європу скоротилися більш ніж на третину. По-друге, в Європі російський газ не буде потрібен, оскільки обсяги його споживання зростатимуть аж ніяк не настільки, як розраховували в «Газпромі». Навпаки, завдяки використанню альтернативних джерел енергії та політиці енергоефективності обсяги споживання викопних джерел скорочуватимуться», – пояснює фахівець.

Тому, на його думку, Україні поки немає чого боятися.

Хоча, як підкреслив експерт, зараз може бути багато різних, але безглуздих заяв про загрози та масштабність проекту, оскільки немає розуміння ані того, що таке побудувати хоча б один кілометр газопроводу, ані того, що російські газопроводи не завантажені, в тому числі й ті, які йдуть у турецькому напрямку.

Нагадаємо, після загострення відносин між РФ і Туреччиною проект газопроводу «Турецький потік» був відкладений.

Додамо, що на початок серпня заплановані переговори керівництва Туреччини з президентом РФ Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: