Україна зможе заробляти на поставках електроенергії до ЄС від 1,5 мільярда євро

Читать на русском
Початковими заходами в цьому напрямку має бути об'єднання української і молдавської енергосистем з ENTSO-E, європейською мережею системних операторів передачі електроенергії.

Україна може отримати мінімум 1,5 млрд євро додаткових надходжень за рахунок продажу електричної енергії.

Про це пише в.о. директора ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, передає «Слово і Діло»

«Якщо буде здійснено ряд технічних заходів, як з нашого боку, так і з боку суміжних європейських системних операторів, ми можемо збільшити величину взаємного обміну потужності з ENTSO-E до 4000 МВт, а це в свою чергу – мінімум 1,5 млрд євро додаткових надходжень в Україну за рахунок продажу як електричної енергії, так і допоміжних (системних) послуг», – пише він.

За його словами, початковими заходами в цьому напрямку має бути об'єднання української і молдавської енергосистем з ENTSO-E, європейською мережею системних операторів передачі електроенергії. Це дозволить розширити діапазон обміну потужністю до величини 2350 МВт в напрямку Європи і до 2000 МВт в напрямку України-Молдови.

Іншим важливим питанням є кількість часу, який потрібно на повну інтеграцію енергосистеми України з енергосистемою ЄС.

«В основному, всі експерти схиляються до не дуже оптимістичних 15+ років. Але я переконаний, що ці терміни можна скоротити вдвічі. Єдина умова – комплексно і з розумом підходити до того, що ми робимо», – вважає Ковальчук.

Євросоюз приступає до інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейськоїСекретаріат Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) планує затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейської в листопаді.

Вже на початку 2017 року Україна повинні представити своє бачення нової ролі «Укренерго» як національного системного оператора передачі електроенергії в рамках нового енергетичного пакета ЄС.

Як раніше повідомлялося, міжнародні донори анонсували новий портфель інвестиційних проектів державному підприємству НЕК «Укренерго» на суму близько 1,5 млрд євро, які будуть спрямовані на повну автоматизацію енергосистеми і модернізацію існуючих підстанцій в Україні.

Нагадаємо, що в найближчі час будуть проведені консультації фахівців ДП ​​НЕК «Укренерго» з представниками Єврокомісії на експертному рівні з метою максимального прискорення процесу інтеграції ОЄС України з ENTSO-E.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: