«Укренерго» та Єврокомісія прискорюють інтеграцію української та європейської енергосистем

Читать на русском
Голова Укренерго Всеволод Ковальчук і віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович обговорили питання інтеграції ОЕС України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії – ENTSO-E.

Найближчим часом будуть проведені консультації фахівців ДП НЕК «Укренерго» з представниками Єврокомісії на експертному рівні з метою максимального прискорення процесу інтеграції ОЕС України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії – ENTSO-E.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на повідомлення прес-служби НЕК.

«Це можна робити поступово, крок за кроком, і починати фактично прямо зараз. Для цього потрібна воля української сторони – вона є, а також зацікавленість наших партнерів ... Не обов'язково чекати комплексного технічного та політичного рішення про повну синхронізацію – рух потрібно починати вже зараз», – висловив думку очільник «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

За його словами, об'єднання навіть із кількома ринками суміжних країн, такими як Молдова, Чехія, Словаччина, Угорщина та Румунія, дозволить Україні краще підготуватися до повноцінної синхронізації з європейською енергетичною системою.

Одним із першочергових кроків для об'єднання ринків стане запуск у 2017 році електронних щорічних/щомісячних/щоденних односторонніх аукціонів між «Островом Бурштинської ТЕС» та ENTSO-E.

«Укренерго» подає позов проти «Крименерго» по втраченим активам на півостровіДержпідприємство «НЕК «Укренерго» має намір подати позов до міжнародного суду проти новоствореного «Крименерго» з питання відшкодування збитків, завданих захопленням своїх активів в результаті анексії Криму.

«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни (ОЕС). НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Як повідомлялося раніше, секретаріат Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) планував затвердити каталог заходів щодо інтеграції української енергосистеми в загальноєвропейську в листопаді.

Нагадаємо, що модернізація підстанції «Вінницька» 750 кВ дозволить ввести в дію крило 110 кВ, завдяки якому доступна потужність в регіоні збільшиться на 150 МВт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: