Мораторій на експорт лісу, бюджетний процес та ультиматум Омеляна. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Головною дійовою особою в медійному просторі України протягом тижня, що минає, безперечно стала Верховна Рада. Тут тобі й підняття «мінімалки», і гарячі суперечки довкола скасування мораторію на експорт необробленої деревини, і дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського... І хоча саме цей тиждень обрали для своїх річних звітів головні антикорупціонери країни Артем Ситник і Назар Холодницький, а також мер Києва Віталій Кличко, медійному резонансу від їхніх прес-конференцій до парламентських баталій далеко. Не вразив своїми одкровеннями й депутат-утікач Олександр Онищенко, хоча, якщо вірити його словам, найцікавіше в історії з його компроматом проти Порошенка ще попереду. «Слово і Діло» спробувало відокремити зерна від плевел і визначити, що зі сказано й реалізованого цього тижня справді важливо для країни. Що з цього вийшло – в нашому традиційному огляді обіцянок.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє Києву через 5 років метро на ТроєщинуСказано 16 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Метро на Троєщину вже навіть не обіцяють

7 грудня 2016 року заступник Віталія Кличка Ілля Сагайдак повідомив, що міська влада призупиняє роботи за планом щодо розвитку Подільсько-Вигурівської лінії метро (гілки на Троєщину). Як альтернативу для мешканців масиву Сагайдак назвав створення так званого «швидкісного коридору» – відокремленої лінії для комунального транспорту. Щоб побудувати метро на Троєщину, потрібно щонайменше 10-15 років, а враховуючи українські реалії – й усі 20, констатував заступник голови КМДА. Отже, обіцянці Кличка побудувати метро на житловий масив до 2019 року не судилося збутися не лише у відведений строк, але й у перспективі наближчих десятків років...

«Опоблок» і підвищення «мінімалки»

В «Опозиційному блоці» так довго використовували популістську соціально орієнтовану риторику виключно на противагу рішенням уряду, що, схоже, забули що обіцянки можна не тільки озвучувати, але іноді й виконувати. Показовим є випадок із голосуванням у парламенті за підняття з наступного року мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Олександр Вілкул у жовтні цього року сам заявляв, що його фракція проголосує за будь-який законопроект, котрий передбачатиме підвищення розміру мінімальної заробітної плати, проте коли справа дійшла до голосування, жоден депутат «Опоблоку» на зелену кнопку в сесійній залі Ради не натиснув.

Справу з «рюкзаками Авакова» заминають?

Надворі уже середина грудня, а голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький так і не надав громадськості обіцяного ще до кінця жовтня звіту щодо закупівлі Національною гвардією рюкзаків у фірми, котра може бути пов’язана з сином міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександром. Останнього запідозрили в оборудках навколо державних закупівель для МВС іще взимку, коли в мережі з’явилося відео, на якому він домовляється з колишнім заступником міністра Сергієм Чеботарем про продаж зазначених рюкзаків. У вересні цього року Холодницький заявив, що вони не відповідають вимогам: не та тканина й літраж, а головне – завищена ціна. «Думаю, на початку жовтня, може, в середині жовтня, поінформуємо суспільство про завершення справи з хештегом «рюкзаки Авакова», – заявив тоді він, однак свого слова не дотримав навіть і півтора місяці потому.

Топ-3 виконаних обіцянок

Нацбанк поділився прибутком

28 липня голова Національного банку України Валерія Гонтарева спрогнозувала, що за результатами 2016 року регулятор зможе передати до Державного бюджету 38 млрд грн свого прибутку. Зробити це вона пообіцяла одразу після того, як почне працювати Рада Нацбанку. 6 грудня фінансова установа перерахувала до Державного бюджету останній, третій транш свого річного прибутку. В сумі вийшло 38,16 млрд грн, за що «Слово і Діло» й присвоїло цій обіцянці Гонтаревої статус «виконано».

Цензурування російських книжок

8 грудня Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект № 5114 про заборону ввезення в Україну з Росії та з тимчасово окупованих територій України книг антиукраїнського змісту, тим самим виконавши обіцянку віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка про боротьбу з книжковою пропагандою Росії. Відтепер для ввезення в Україну книг із РФ чи окупованих територій з комерційною метою буде необхідний дозвіл експертної ради, що складатиметься з представників громадськості та науковців. Без дозвільних документів ввозити в Україну можна буде до 10 примірників видання на людину. NB! Російськомовних книг, виданих в Україні, це обмеження жодним чином не торкнеться.

Москаль сказав – Москаль звільнив

У вересні цього року голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль пожурив працівників митного посту «Тиса» в Чопі, що на українсько-угорському кордоні. «На митниці мають працювати професіонали й патріоти, а не заробітчани», – гнівно заявив тоді Москаль, натякаючи на сумнівні оборудки, що їх прокручували на «Тисі». І пообіцяв: штат митного посту у зв’язку з цим чекає переформатування. 2 грудня «Слово і Діло» отримало листа-відповідь на свій інформаційний запит із Закарпатської ОДА, в якому йшлося: «Керівництво МПП «Тиса» переформатовано за грубі порушення Митного кодексу України при виконання митниками своїх посадових обов’язків».

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

«Воля народу» проти експорту лісу-кругляка

Українська сировина, зокрема, деревина, мають залишатися в Україні – таку позицію депутатської групи «Воля народу» висловив її член Ярослав Москаленко. «Ми знаємо, що в залі Верховної Ради збирають голоси на зняття мораторію експорту лісу. Ми за жодних умов голосувати за це не будемо», – наголосив нардеп.

Ультиматум Омеляна

6 грудня міністр інфраструктури України Володимир Омелян у звичній для себе категоричній манері заявив, що піде у відставку, якщо державним секретарем його відомства залишиться обраний на цю посаду на конкурсі Андрій Галущак. Міністр натякнув, що стрімкий кар’єрний ріст новоспечного держсекретаря викликає певні підозри, і правоохоронні органи вже про це знають. «Будь ласка, спокійно можете обрати нового міністра, якому буде комфортно працювати з цим держсекретарем. Я розумію чітко, що результат моєї роботи буде в такому випадку нульовим, і не хочу йти на власну компрометацію», – заявив Омелян у відповідь на питання, що він робитиме, якщо оскаржити результати конкурсу не вдасться.

300 кілометрів доріг для Києва

Звітуючи про результати своєї роботи за 2016 рік, столичний міський голова Віталій Кличко анонсував, що наступного року в Києві буде відремонтовано 300 км автомобільних доріг. Цьогоріч, за його словами, цей показник склав 200 км, а у 2015 році – 128 км.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: