Повернути Дебальцеве: експерти розповіли про втрачені шанси українського командування

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

З демілітаризацією Донбасу, особливо з Дебальцевим, ситуація виглядає дивною й неоднозначною, і в цьому є прогалина українського командування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, аналізуючи інформацію про те, що Україна виставила вимоги про демілітаризацію Дебальцевого.

«Дебальцеве Україна втратила в лютому 2015 року, й після того дуже довго ані на переговорах у Мінську, ані в «нормандському форматі» це питання не порушувалося, а якщо й порушувалося, то не на належному рівні. Іноді навіть здавалося, що про нього й зовсім забули. Зараз це спроба повернути пункт під свій контроль. Саме Дебальцеве буде ще однією перешкодою для просування «Мінська», який і так завис», – розмірковує політолог.

Проблема в тому, що про демілітаризацію Дебальцевого реально заговорили майже через півтора року.

«Тема Дебальцевого серйозно вийшла на порядок денний лише після жовтневої зустрічі «нормандської четвірки», – додав він.

«Для РФ відмовитися від Дебальцевого – це відмовитися від військового контролю, а значить, втратити ключ від Донбасу. Сепаратисти на це не підуть, РФ – теж. У Заходу однозначної позиції немає, тому що Україна довго мовчала», – пояснив Воля.

У боях за Дебальцеве загинули близько 70 російських військових – доповідь «Путін.Війна»За даними опублікованої доповіді Бориса Нємцова «Путін.Війна», під Дебальцевим загинуло близько 70 військових з Росії, як мінімум 17 з яких – десантники з міста Іваново

Військовий експерт В'ячеслав Білоус також переконаний, що РФ ніколи не віддасть Дебальцеве й найбільший торг буде саме за цей нсаелений пункт.

«РФ буде категорично проти цього. Це стратегічний залізничний вузол для транспортування, перекидання військ, військової техніки на територію України. Москва цього просто не допустить. Найбільша битва буде саме за це район», – підкреслив колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус.

Нагадаємо, раніше в «ДНР» заявляли, що Україна може навіть не сподіватися повернути під свій контроль Дебальцеве.

Президент України Петро Порошенко обіцяв повернути Донбас мирним шляхом протягом одного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: