МАГАТЕ ухвалило декларацію про зміцнення ядерної безпеки

Читать на русском
Країни - члени організації МАГАТЕ ухвалили декларацію про зміцнення ядерної безпеки у світі.

Країни - члени організації МАГАТЕ прийняли декларацію про зміцнення ядерної безпеки у світі. Декларація була схвалена в перший день конференції з ядерної безпеки, яка відкрилася 5 грудня в Відні і триватиме до п'ятниці.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

Повідомляється, що для участі в конференції прибули приблизно 200 делегатів з 130 країн світу і 17 міжнародних, регіональних і неурядових організацій. Вони обговорюють ситуацію з ядерною безпекою в світі і обмінюються думками щодо зміцнення режиму збереження небезпечних матеріалів.

Швейцарці виступили проти закриття АЕСБільше половини жителів Швейцарії не підтримують ідею закриття всіх АЕС у країні до 2029 року.

Генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано заявив, що забезпечення ефективної ядерної безпеки важливо для всіх країн, в тому числі і для тих, де обсяги ядерних і радіоактивних матеріалів невеликі або їх немає взагалі.

«Терористи і злочинці будуть намагатися скористатися будь-якими пробілами у всесвітній системі ядерної безпеки. Будь-яка країна в будь-якій частині світу може бути використана як пункт транзиту. І будь-яка країна може опинитися об'єктом нападу. Ось чому ефективне міжнародне співробітництво є життєвою необхідністю», - заявив Амано.

При цьому він підкреслив, що в усьому світі вдалося досягти помітного прогресу в справі зміцнення ядерної безпеки, однак, зупинятися на досягнутому не можна.

«Надзвичайно важливо зберігати пильність в умовах, коли ядерна загроза набуває все нові форми», - сказав глава МАГАТЕ.

Нагадаємо, раніше Рада безпеки ООН закликала всі світові держави відмовитися від ядерних випробувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: