У МЕРТ назвали держпідприємства, які першими отримають незалежних спостерігачів

Читать на русском
Кабінет міністрів України визначив порядок формування незалежних наглядових рад на державних підприємствах.

Перші незалежні наглядові ради мають сформувати в п'яти великих держкомпаніях – «Укрзалізниці», «Укрпошті», «Укргідроенерго», «Укренерго» та аеропорту «Бориспіль».

Таке рішення було ухвалено на засіданні 9 листопада, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Реформа має усунути політичний вплив на держпідприємства. Поки єдину незалежну наглядову раду сформовано в НАК «Нафтогаз України» в рамках реформи корпоративного управління. Однак навіть у цій компанії з п'яти членів наглядової ради незалежних директорів лише три, тоді як представник Кабміну – чинна заступниця міністра економрозвитку Юлія Ковалів, а представник Президента – колишній міністр енергетики Володимир Демчишин.

У Фонді держмайна готують до продажу 9 компаній ПЕКФонд державного майна готує до продажу державні пакети 9 компаній паливно-енергетичного комплексу. На торги будуть виставлені держпакети акцій 7 обленерго і 2 ТЕЦ.

Нагадаємо, що незалежні наглядові ради створюватимуть у державних унітарних підприємствах і господарських товариствах, у статутних капіталах яких частка держави сягає понад 50% акцій, активи за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід – 1,5 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, збитковість ста найбільших компаній державної власності зменшилася зі 117 млрд грн до 53,2 млрд грн за підсумками 2015 року.

У вересні МЕРТ оголосило конкурси на посади керівників чотирьох держкомпаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: