У МОН розповіли про майбутнє стипендій в Україні

Читать на русском
Стипендію залишать тільки для найрозумніших і найбідніших. Але критерії визначення цих категорій досі незрозумілі.

У Міністерстві освіти і науки пропонують змінити підхід до нарахування стипендій в Україні. Виплати будуть нараховуватися не за усереднену четвірку, а за місце в рейтингу успішності.

Про це повідомляє «112 Україна», передає «Слово і Діло».

На 90% місце в ньому буде визначатися на основі успішності в навчанні, а на 10% – за рахунок критеріїв, які має визначити орган студентського самоврядування. Наприклад, на підставі участі в наукових конференціях, спортивних змаганнях, обсягів публікацій.

Така пропозиція обговорювалася на Міжвідомчій нараді щодо проекту Постанови КМУ «Про внесення змін до забезпечення стипендіями», в якому брала участь міністр освіти Лілія Гриневич, повідомляє прес-служба МОН, передає «Слово і Діло».

Як зміниться система виплати стипендій у 2017 році?Кабінет міністрів пропонує збільшити розмір академічних стипендій за рахунок скорочення кількості студентів, що їх отримуватимуть.

«Зараз у проекті Бюджету закладено 2,978 мільярда гривень на соціальні стипендії та 2 мільярди гривень на академічні. Ми пропонуємо перекинути 1,7 мільярда гривень із соціальних стипендій на академічні, що дозволить не лише повністю профінансувати збільшення соціальних стипендій, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів», – заявила Гриневич.

У ВНЗ III-IV рівня акредитації стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж минулого року. Найкращі студенти будуть отримувати стипендію на 72,9% більше, ніж зараз – 1,6 тис. грн. У вишах I-II рівня акредитації вона складе 830 грн, а для учнів ПТУ – 415 грн, підрахували в МОН.

Для кращих студентів, які навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати хорошу оцінку, стипендії збільшаться на 100%.

Зокрема, це торкнеться природничо-математичних педагогічних спеціальностей (вчителі хімії, фізики, біології) та інших природничих та інженерних спеціальностей. Для них стипендія у вишах III-IV рівня акредитації становитиме 2036 грн, у вишах I-II рівня акредитації – 1536 грн.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що 2017-й буде оголошений роком німецької мови в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: