Стипендії, стипендії та ще раз стипендії: що обіцяли політики студентам

Читать на русском
Що обіцяли зробити українські політики та чиновники зі стипендіями за останні два роки при владі.

Після Революції Гідності нова проєвропейська влада отримала країну з великими проблемами та величезними дірами в Державному бюджеті. Будь-які соціальні виплати, а саме стипендії, в момент могли бути припинені, але замість цього український уряд продовжив виплачувати студентам хоч якісь суми.

Нардепи та інші політики обіцяли студентам різне, про це і йтиметься в огляді.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв внести до Верховної Ради України законопроект про єдиний стипендійний фондСказано 6 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Так, першопрохідцем став колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який 6 вересня 2014 року запевнив, що до Верховної Ради України буде внесено законопроект про єдиний стипендіальний фонд. Яценюка звільнили, а закон у парламенті так ніхто і не побачив.

Трошки пізніше, а саме під час парламентських виборів 2014 року, на той момент кандидати в народні депутати Олександр Кодола («Народний фронт») та Андрій Шинькович («Блок Петра Порошенка») дали кілька обіцянок щодо стипендій.

Перший зобов'язався на законодавчому рівні запровадити стипендії та пільги на навчання сільської молоді, яка вчиться на лікарів, агрономів, вчителів, а другий – підвищити стипендію до рівня прожиткового мінімуму. Кодола ще має шанс виконати обіцянку, а ось Шинькович свою вже провалив.

Наприкінці 2014 року колишній віце-прем'єр-міністр – міністр культури України В'ячеслав Кириленко запевнив, що уряд не планує скасовувати стипендії. 15 березня 2015 року Кабмін не ухвалив рішення про скасування доплат, надбавок і стипендій, а Кириленко дотримав слова.

Таку обіцянку також дав екс-міністр освіти і науки Сергій Квіт. Ще перебуваючи на своїй посаді, він запевнив, що витрати Бюджету на стипендії не будуть зменшуватися. Це зобов'язання політика перебуває в архіві, оскільки він був звільнений із посади, хоча самі стипендії виплачуються в тому ж обсязі.

Своєю чергою, голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик 11 вересня 2015 року пообіцяв закласти до Бюджету персональні стипендії для спортсменів, які потребують продовження навчання. Так, у 2015 році було закладено майже 180 тисяч гривень, а в проекті Бюджету на 2016 рік – майже 387 тисяч гривень.

А ось його колега з Київської області Максим Мельничук планує відновити призначення стипендій найкращим студентам вищих навчальних закладів I-V рівнів акредитації та студентам пільгових категорій Київської області до Дня студента. Поки що це зобов'язання перебуває в процесі виконання.

Крім того, дві нових обіцянки від українського уряду були дані безпосередньо в День знань. Що примітно, обіцянки прозвучали після акції активістів лівого руху, які на брифінгу заступника міністра фінансів Сергія Марченка кинули в нього торт із гаслом «Гроші не на війну, а на стипендії». Так, міністр освіти і науки Лілія Гриневич запевнила, що стипендії не будуть скасовані, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв студентам академічні та соціальні стипендії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: