Безсилля та криза єврозони: жодного солідаризму всередині Європи немає – експерт

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Пошук шляхів урегулювання загострення між Сходом і Заходом, безумовно, потрібен, але необхідно розглядати точки зору різних можливих учасників цього процесу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи запуск мінського процесу для врегулювання відносин між Сходом і Заходом.

«Давно вже існує «процес Корфу» щодо перегляду наявної системи, норм держав, які існують у цьому союзі. Але все це поки що вилами по воді, тому що ті союзи, які існують, не задовольняють особливості сучасності, які виникають», – міркує Сугнуровський.

Якщо говорити про теорію «Чорний лебідь», то зараз «чорні лебеді» летять зграями й уже ніхто не знає, як на це реагувати.

У цьому контексті, додав він, також є складності на рівні РФ-ЄС-Україна щодо санкційного питання.

«Позиція ЄС щодо продовження санкцій проти РФ залежатиме від дуже багатьох чинників, у тому числі від виборчих процесів, які пройдуть в Європі: Німеччина, Франція, Австрія. Яку позицію вони оберуть, незрозуміло. Це ще раз підтверджує, що хваленого політичного солідаризму всередині Європи немає», – пояснює військовий експерт.

Як виявилося, у всіх різні відносини, різні цінності та інтереси, а їхні вектори спрямовані в різні боки й немає єдиної позиції щодо загроз.

Ера популізму: яких політичних змін слід очікувати в ЄС у найближчий рік?Політичний ландшафт в європейських країнах поступово змінюється в бік популізму. І це матиме свої наслідки у формуванні нового порядку денного у відносинах ЄС із іншими країнами. Передусім, з Україною.

«Кожен бачить небезпеку з точки зору своїх цінностей. Все це стимулює ерозію тих інститутів, які існують в Європі. Тому необхідний процес аналізу тієї ситуації, яка існує. Цей аналіз має призвести до відповіді – потрібні нові інститути чи ні, на яких підставах вони потрібні, хто готовий до цього піти, що необхідно для того, щоб це було. Просто задекларувати створення нового ЄС або нового ОБСЄ – порожні слова», – аналізує фахівець.

«У підсумку все може завершитися тим, що з'являться нові інститути, які стануть притулком бюрократії, й нічого більше», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, що свого часу для розрядки у відносинах між Заходом і Сходом був запущений Гельсінський процес, який у результаті призвів до створення ОБСЄ.

Додамо, теорія «Чорний лебідь» передбачає появу раптових та масштабних явищ, які кардинально змінюють перебіг історії (війни, фінансові кризи та ін.)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: