Експерт про допит утікача: Кремлю потрібно заслати «банду Януковича» назад в Україну

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

РФ потрібно політично «утилізувати» Януковича. Кремль більше нічого не може отримати від його використання його персони.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Володимир Цибулько, аналізуючи другу спробу допиту Януковича та доцільність публічного формату відеоконференції.

«Генпрокуратура та політичний клас не надто наполягають на розслідуваннях злочинів Януковича. Навіть ті не великі зусилля ГПУ, які перебивалися судами, виглядали як консолідована гра політичного класу на те, щоб не допустити публічного процесу», – розповідає Цибулько.

Хоча, з іншого боку, зауважив експерт, Юрій Луценко давно твердить, що Генпрокуратура веде велику справу щодо Януковича та його команди як щодо організованого злочинного угуповання.

«У цьому сенсі будь-який допит Януковича все-таки на користь великому процесу», – додав він.

Якщо Луценко не зможе реалізувати такий сценарій, на який давно натякає, це буде серйозний удар по репутації всієї влади не лише в очах громадян, але й в очах західних партнерів.

«До певного часу Янукович для Кремля був «валізою без ручки». Зараз вирішили його якось використати. Так, через публічний допит, прес-конференцію витягли Януковича з політичного небуття», – розмірковує політолог.

Виглядає так, що якраз Кремль у цій ситуації насправді хоче вмити руки та зробити винуватцем розстрілу людей на Майдані виключно Януковича.

«Оскільки, він є заручником Росії, зрозуміло, що жодних зв'язків із РФ не видасть. Те, що Росія його прихистила після розстрілів на Майдані, є свідченням того, що Росія була основним спонсором терору проти громадян», – переконаний Цибулько.

Крім того, наголосив він, потрібно звернути увагу на певну паралельність процесів – витягування Януковича з небуття та паралельні заяви членів його команди про те, що вони повернуться в Україну.

«Не виключено, що Путін розуміє: донецьких бандитів легалізувати в якості політиків неможливо, але заслати в Україні «банду Януковича», людей, пов'язаних із ним спільними злочинами проти Майдану, можна, тому що цих людей як політиків ще можна спробувати повернути в Україну. Не маючи інших фігур, Путін спробує це зробити», – проаналізував Володимир Цибулько.

Як відомо, через блокування Лук'янівського СІЗО, з якого мали доправити колишніх «беркутівців» на засідання, допит, призначений на 25 листопада, був зірваний.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: