Експерт розповів, як допит Януковича вплине на розслідування злочинів

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Свідчення можуть бути використані як доказ, але в нинішньому регулюванні немає зобов'язання, що підозрювана чи обвинувачена особа має бути допитана.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, аналізуючи перспективи проведення відеодопиту Віктора Януковича та ефективність такого формату.

«В цій ситуації є проблеми: якщо йдеться про територію України, то потрібно підтвердити, чи це саме та людина. Тобто, якщо дипломатичний представник України на території РФ підтвердить його особу, то це матиме сенс для справи», – пояснює Банчук.

«Відеоконференцзв’язок також буває в слідчих ізоляторах, місцях позбавлення волі, але там відповідні особи підтверджують, що перед нами перебуває підозрюваний», – підкреслив він.

У нас же наразі не зовсім зрозуміло, хто підтвердить особу Януковича. Якщо буде порушена ця процедура, допит не матиме сенсу.

«Ми маємо отримати підтвердження, що перед нами та особа, яку ми хочемо допитати. Де це відбуватиметься? Чи буде дотримана процедура? Є багато запитань», – зауважив він.

Стара практика наших органів розслідування – в будь-якому разі допитати всіх і кожного, тому що без допиту не можна продовжити чи завершити розслідування. Але це формальність. Згідно з Конституцією, підозрюваний має право мовчати та не свідчити проти себе.

«Підозрюваний має право сказати, наприклад, що не надаватиме жодних свідчень. Для чого тоді все це дійство? У нас дійсно так було заведено за старим Кримінальним кодексом, але зараз, просто за традицією, знову хочуть проводити такі допити», – розмірковує експерт.

В будь-якому разі, додав експерт, великих сподівань на те, що буде сказано під час допиту, ніхто не покладає.

Нагадаємо, допит Віктора Януковича запланований на 25 листопада. Адвокати підтвердили згоду.

18 листопада в ГПУ повідомили, що зібрали докази у п'яти кримінальних провадженнях проти Януковича та його спільників. Кілька днів томуВіктор Янукович зізнався, що втік до РФ та попросив там притулку через загрозу його вбивства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: