Експерти спрогнозували зростання ціни автомобільного газу до кінця листопада

Читать на русском
СБУ й митниця дестабілізують ринок автогазу, що призведе до його подорожчання на 80 копійок за літр вже до кінця цього місяця.
Артем Куюн

До кінця листопада роздрібні ціни на скраплений газ збільшаться майже на 80 копійок за літр через дії співробітників Служби безпеки України та Центральної енергетичної митниці, які призводять до затримок із митним оформленням імпортного скрапленого вуглеводневого газу

Про це повідомляється в прес-релізі «Консалтингової групи А-95», передає «Слово і Діло».

«У середині листопада в Україні почалося зниження оптових цін на скраплений газ, однак на новинах про труднощі з імпортом ціни перейшли до зростання. В результаті ми очікуємо зростання цін на пропан-бутан у роздрібній мережі на 80 копійок за літр ще до кінця листопада», – цитує прес-служба компанії слова аналітика Артема Куюна.

З 16 листопада ЦЕМ вибірково затримує імпортне оформлення скрапленого газу. Приводом для цього є звернення слідчих СБУ з вимогою відбору зразків товару з кожної цистерни. Вилучення ресурсу проводиться в рамках кримінального провадження за статтею «фінансування тероризму».

Диференційований акциз штовхає ціну на паливо вгору – експертДиректор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн розповів, чому ціна на паливо буде зростати й надалі

«Як хімічний склад газу пов'язаний із підтримкою тероризму, важко сказати. На відміну від того, що дії СБУ та митниці завдають реальної шкоди бізнесу сумлінних платників податків і б'ють по інтересах мільйонів автомобілістів», – зазначив Куюн.

Він нагадав, що обов'язкова вимога відбору проб з імпортних поставок скрапленого газу практикувалося митною службою в 2012-2014 роках, що призводило до подорожчання ресурсу на $100-150 за тонну. Після ліквідації цієї схеми на початку 2014 року ціни на скраплений газ в Україні відчутно знизилися, а споживання за два наступні роки зросло в 1,6 раза – до 1,4 млн тонн.

Нагадаємо, що на початку другої декади листопада Україна імпортувала партію скрапленого вуглеводневого газу обсягом 1,5 тис. тонн із Казахстану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: