Україна почала імпортувати газ танкерами з Єгипту

Читать на русском
З Чорноморська планується поставка газу на ГНС в центральній частині України для подальшої реалізаціі дрібним оптом.

Компанія «Газтрон-Україна» придбала 2,5 тис. тонн єгипетського скрапленого вуглеводневого газу з поставкою в Україну.

Танкер прибуде на розвантаження до Чорноморська 18 вересня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на OilNews.

«Ми не виключаємо продаж залізничними нормами з Чорноморська, однак основний розрахунок на самовивезення», – повідомив директор «Газтрон-Україна» Владислав Колодяжний.

Він також додав, що з Чорноморська планується поставка газу на ГНС ​​у центральній частині України для подальшої реалізації дрібним оптом.

На тлі зрослої вартості ЗВГ в Україні починають відкриватися арбітражні вікна для поставок ресурсу з нетрадиційних напрямів. Українські оператори вже випробували поставки газу з Литви, Італії та Польщі.

«На тлі загрози повного припинення імпорту з РФ морські поставки можуть стати найважливішим важелем стабілізації ринку та забезпечення енергетичної безпеки країни», – вважає аналітик консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Українцям підвищать субсидії на вугілля та скраплений газУрядовий комітет із питань соціальної політики схвалив проект постанови Кабінету міністрів України про збільшення коштів на субсидування придбаного населенням твердого палива та скрапленого газу.

Нагадаємо, що на материковій частині України функціонують три морських перевалки ЗВГ – в Одесі, Чорноморську та Рені. За словами операторів, імпортні поставки через Рені залишаються економічно невигідними через логістичні особливості перевалки. Термінали в Одесі та Чорноморську (контролюються групою «Приват») донедавна працювали в режимі експорту й не мали можливості приймати газ із моря. Однак із квітня 2016 року всі транзитні потоки казахського ЗВГ перейшли до Одеси, а перевалка в Чорноморську фактично припинилася.

Сьогодні стало відомо, що за підсумками минулої доби роздрібні ціни на скраплений вуглеводневий газ, який продається в якості моторного палива, збільшилися на 5-37 копійок за літр і впритул наблизилися до рівня 13 грн за літр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: