Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень боротьби за європейське майбутнє

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Тільки-но країна встигла відзначити річницю Євромайдану (причому, як водиться, без бійки не обійшлося) – як настав час саміту Україна-Європейський Союз. Три роки тому кілька тисяч осіб вийшли на Майдан через те, що Янукович спробував позбавити Україну європейського зовнішнього вектора. Зараз, схоже, ті ж двері притримують з іншого боку. Однак не так сильно, щоб не можна було продавити.

Псевдомайдан

У річницю Євромайдану, крім акцій пам'яті і просто зборів його колишніх учасників, трапилися й сутички. Так званий батальйон ОУН Миколи Коханівського підпалив кілька покришок, а також атакував офіси руху «Український вибір» і російського «Сбербанку».

Протестувальники розгромили київський офіс Медведчука і влаштували пожежу1000 активістів пройшлися ходою від Майдану Незалежності до офісу Віктора Медведчука на вулиці Велика Васильківська, 23Б.

Ніхто, втім, серйозно не постраждав. Після того, що сталося керівництво Організації українських націоналістів відхрестилося від батальйону, заявивши, що його керівник лише використовує їх назву без попиту та узгодження. З огляду на, що батальйон Коханівського і раніше був помічений у провокації сутичок в столиці, чергова спроба «розкрутити на загострення» виглядає підозріло.

Імена героїв

До цієї ж річниці Президент нагородив кількох воїнів вищими державними нагородами. Звання Героя України посмертно отримали кіборг Сергій Табала («Сумрак») і Андрій Снітко («Хома»). Обидва загинули у віці 18 років – Табала в Донецькому аеропорту, Снітко – під Іловайськом, коли, рятуючи побратимів, накрив своїм тілом гранату. Орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримали Дмитро Ярош та учасники АТО – Андрій Гергерт, Віктор Кіча та Владислав Литвин. Ще п'ятьох учасників АТО – Володимира Васяновича, Володимира Лашко, Андрія Нагорного, Станіслава Партала і Сергія торбині Порошенко нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Скандал із Нищуком

У вівторок міністр культури Євген Нищук потрапив у скандал. В ефірі програми «Свобода слова» на ICTV міністр культури висловив наступне: «Ситуація, що склалася на сході і півдні, – прірва свідомості. Більш того, коли ми говорили про генетику в Запоріжжі, на Донбасі, то це міста завезені. Немає там ніякої генетики, це свідомо завезені. Черкаси – славний гетьманський і Шевченків край. Саме місто Черкаси наполовину завезене. Чому? Тому що боялися шевченківського духу. Це була технологія Радянського Союзу».

У Раді пропонують звільнити міністра НищукаУ Верховній Раді був зареєстрований проект постанови про звільнення Євгена Нищука з посади міністра культури України.

Міністр говорив про культуру, яку привозили з собою переселенці з РРФСР, про асиміляцію українців на власній землі. Але для багатьох це прозвучало так, як ніби він говорить про кров і походження як про єдино визначальний фактор національної самосвідомості і взагалі намірився міряти черепа лінійкою. Загалом, на нього образилися представники нацменшин – далеко не тільки російські, так і багато ліберально налаштовані співгромадяни. Соцмережі деякий час вимагали його відставки. До честі міністра, він вибачився наступного дня.

Безвізові чвари

Головною новиною тижня став саміт Україна-ЄС у Брюсселі. Пам'ятаючи, що у нас тут огляд внутрішньополітичних новин, ми не будемо переповідати його хід і відразу перейдемо до результатів для України.

Безвізовий режим: у Брюсселі назвали причини затримкиПрезидент Європарламенту Мартін Шульц заявив, що безвізовий режим для України залежить від здатності країн-членів ЄС домовитися.

Бажаний «безвіз» на саміті нам не дали. Але це вже було зрозуміло ще на початку місяця. Проблема в тому, що країни ЄС домовилися між собою надати безвізовий режим Україні та Грузії лише після того, як буде розроблено механізм його екстреної зупинки – міра, викликана недавнім напливом близькосхідних біженців в Європі. А розробка цього механізму гальмується. Ключове гальмо – Франція, у якій питання мігрантів є ще й важливим чинником прийдешніх президентських виборів. Однозначно на стороні України в цьому питанні виступили президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і глава Європейської ради Дональд Туск. Обидва визнали, що Україна виконала всі свої зобов'язання повністю і досконало. Юнкер, кажуть, у кулуарах форуму і зовсім був не надто дипломатичний у виразах. Так що тепер питання в тому, чи зуміють європейські друзі України продавити рішення щодо «безвізу» найближчим часом. Робити це після виборів у Франції, де за опитуваннями лідирують праві сили, буде дуже складно.

Окремим пунктом обговорення на саміті йшло питання про український мораторій на експорт лісу-кругляка. Європейці вимагали його скасувати як такий, що суперечить нормам СОТ. Президент погодився, хоча це, формально, і не в його владі – Рада вирішує. Ця його згода викликала дискусію в українській медіасфері. Одна сторона стверджує, що це злочинно по відношенню до української екології: мовляв, на догоду партнерам вирубувати свої ж лісу. Інша парирує: ліси вирубують і при мораторії, боротися з вирубками взагалі треба іншими методами, а запровадження мораторію саме по собі було просто спробою переділу українського ринку лісоматеріалів.

Янукович і бійці «Беркута»

25 листопада мало відбутися засідання суду у справі про розстріли на Майдані. На ньому повинен був виступити в якості свідка сам екс-президент України – Віктор Федорович Янукович. Природно, в режимі відеоконференції – повертатися з Ростова побіжний президент чомусь не поспішає.

Суд переніс засідання з допитом ЯнуковичаСвятошинський районний суд Києва переніс засідання з допитом екс-президента Віктора Януковича на понеділок, 28 листопада.

Не відбулося. Автомобіль із «беркутівцями» був заблокований у Лук'янівського СІЗО протестувальниками, в основному – з «Правого сектора» і організації «Вільні люди» (пов'язана з партією «Народний фронт»). За їх словами, вони боялися, що «беркутівців» відпустять прямо в залі суду, а також не хотіли, щоб Янукович використовував його як майданчик для піару. Як би там не було, допит зірвався і був відкладений на тиждень.

Зате після такого шоу вся увага глядачів була прикута до прес-конференції, яку Янукович збирався дати після допиту і не став переносити. Так що сталося рівно те, чого протестувальники начебто намагалися уникнути. Екс-президент сумував, що не запровадив військовий стан під час Майдану, розповідав жахи про нібито спалених в якомусь лісі праворадикалами вісім автобусів із кримчанами, які прямували на «Антимайдан», а також запевняв, що відвіз із собою з Межигір'я тільки «ручну поклажу». Загалом, продовжував кар'єру майстра стендап-комеді, розпочату знаменитим інтерв'ю про опіку над страусами.

Єфремов буде сидіти

А ось найближчий сподвижник Віктора Федоровича, екс-глава фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександр Єфремов так просто не відбувся. Печерський районний суд Києва вчергове продовжив його утримання під вартою. Тепер до 22 січня 2017 року. Нагадаємо, Єфремова звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України, підтримки «ЛНР» і незаконному привласненні майна компанії «Луганськвугілля». У відповідь на рішення суду підсудний відмовився від трьох своїх попередніх адвокатів.

СБУ і зрадники

А ось кому адвокати дійсно потрібні, так це прапорщику військ РФ Максиму Одинцову і молодшому сержанту тих же військ Олександру Баранову. Ці двоє були затримані представниками СБУ на Чонгарському перешийку. Обидва – перебіжчики, під час анексії Криму служили в лавах Збройних сил України і перейшли на бік окупантів. Тепер обом загрожує до 12 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: