Багатостраждальний безвізовий режим: чому «ні» та що зриває процес?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Франція – один із членів ЄС, і проблема в цій ситуації більш глобальна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, аналізуючи інформацію про те, що безвізовий режим для України можуть відкласти до проведення виборів у Франції.

«У Франції дійсно було більш критичне ставлення до лібералізації візового режиму з Україною. Різні зауваження були саме від французької сторони. Однак питання, коли буде лібералізація для України, прив'язане до того, коли в ЄС ухвалять механізм припинення лібералізації візового режиму з третіми країнами», – пояснює експерт.

Механізм відкликання, уточнив він, буде стосуватися всіх країн і пов'язаний із гарантуванням безпеки й контролю за міграційними потоками в ЄС.

«Ось коли це питання вирішать внутрішньополітично, на рівні всіх інституцій, тоді можна буде говорити про актуалізацію нашого питання», – констатував політолог.

При цьому, підкреслив він, це зовсім не означає, що більше можна не проводити реформи та не модернізувати систему міграційної безпеки.

«Схвальні відгуки, які були, в реальності містили й пункти, що вимагали подальшого доопрацювання. В нас трохи неправильно зрозуміли результати звіту: все переклали на ЄС, а Україна нібито виконала вимоги. В цьому процесі дві сторони – ЄС та Україна», – зауважив Кучухідзе.

Специфіка цього питання в тому, що на рівні політичних заяв європейці за те, щоб надати лібералізацію, але коли питання опускається на професійний рівень, а рішення має ухвалювати рада ЄС, то вони керуються реальними проблемами, які сьогодні лунають із боку України.

«Нелегальна трудова міграція, загальна міграція, непідконтрольність з точки зору технічного забезпечення кордонів і багато інших питань. Професійний підхід гальмує політичний», – додав політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що в листопаді 2016 року Україна отримає безвізовий режим з ЄвросоюзомСказано 20 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Безвіз» – це політтехнологія влади та спроба видати бажане за дійсне, тому що євроінтеграційний курс фактично провалений із часів Майдану. Безвізовий режим – єдине, за що ще можна чіплятися, щоб дати хоч якийсь результат щодо європейського напрямку», – резюмував Антон Кучухідзе.

Додамо, в МЗС України запевняють, що безвізовий режим для України схвалять до кінця 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: