Третя річниця Революції: виконані та забуті обіцянки влади – адвокат Небесної Сотні

Читать на русском
Роман Маселкоадвокат «Небесної сотні»

Провали, затягування, епізоди, за якими взагалі ніхто нічого не зробив, багато справ щодо «Автомайдану», які завершуються нічим, а подекуди й виправдальними вироками – все це є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко, оцінюючи ситуацію та розслідування злочинів проти учасників Євромайдану через три роки після Революції Гідності.

«Минуло три роки, але очікувань набагато більше, ніж результатів», – зазначив адвокат.

Андрій ПарубійНародний депутат України
Парубій обіцяє покарати всіх, хто був причетний до злочинів під час МайдануСказано 24 лютого 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Результати незадовільні, але в певний момент здалося, що робота була побудована правильно. Був єдиний центр, департамент спецрозслідувань, якому дали більш-менш нормальні ресурси», – аналізує фахівець.

Був правильний алгоритм розслідувань і справи можна було просувати, якби не одне величезне «але» – постійне намагання втрутитися в процес, величезна кількість справ і неналежне ресурсне забезпечення. Все потрібно було «вигризати», хоча влада запевняла, що це «справа №1».

«Створили департамент – не дали можливості призначати команду. Очолював Горбатюк, а заступників Луценко поставив уже своїх, без узгодження. Нормального керування не було. Останній місяць іде війна через те, що генпрокурор поставив завдання передати до суду до кінця 2016 року «справу Януковича», – розповідає він.

Як підкреслив Маселко, суть не в тому, щоб передати матеріали до суду, а в тому, щоб злочинці були покарані, був вирок, а потерпілі отримали компенсацію.

«Сама логіка процесу йде в правильному напрямку, але постійно є перешкоди – або просто помилкові, або навмисні дії, направлені на розвалення. Важко судити категорично, але це заважає розслідуванню», – констатував адвокат.

З іншого боку, за деякими епізодами справи завершуються, передаються до суду, зокрема щодо резонансних побиттів 23 січня, є справи щодо «беркутівців», слідчих, прокурорів, які фальсифікували документи проти активістів, є зрушення щодо суддів.

«Можливість, бажання, певна кількість людей, які можуть та хочуть розслідувати, також є. Головне – дати їм таку можливість і забезпечити належні умови», – резюмував Роман Маселко.

Нагадаємо, що до третьої річниці Революції Гідності «Слово і Діло» провело круглий стіл «Обіцянки Євромайдану» за участю активістів, нардепів та політичних експертів.

21 листопада 2016 року, в день третьої річниці подій на Майдані, в столиці заплановані масові акції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: