Резолюція ООН щодо Криму забороняє призов жителів півострова до Збройних сил РФ – Клімкін

Читать на русском
Клімкін зазначає, що в резолюції ООН щодо Криму підкреслюється заборона призову до збройних сил країни-окупанта на окупованій території.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначає, що в резолюції ООН щодо Криму йдеться про заборону призову до збройних сил країни-окупанта на окупованій території, а також необхідність гарантувати доступ міжнародним правозахисникам.

Про це вын заявив під час години запитань до уряду в парламенті, передає «Слово і Діло».

Говорячи про ухвалення в Третьому комітеті Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй резолюції про порушення прав людини в Криму російською окупаційною владою, міністр зазначив, що в ній є два акценти.

«Один – це ще раз підтверджений суверенітет і територіальна цілісність України. Також визнані Автономна Республіка Крим і Севастополь тимчасово окупованими територіями. Це дуже чітко підтверджено, це політична позиція», – сказав він і додав, що на неї можна посилатися як політично, так і юридично.

Антиросійська резолюція ООН щодо Криму: значення для України та оцінка експертівЕксперти розповіли, яке значення може мати ухвалена ООН антиросійська резолюція та визнання РФ країною-окупантом.

Другим акцентом, зазначив чиновник, було засудження порушення прав людини державою-окупантом на території окупованого Криму. Зокрема, це політично мотивовані переслідування, викрадення, порушення права на свободу думки й зборів, а також насильницьке запровадження громадянства Росії на окупованій території.

Крім того, це і визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією, і переслідування за національною ознакою. Клімкін також окремо зазначив, що «резолюція наполягає на забороні призову до лав збройних сил країни-окупанта на окупованій території».

«Там також міститься заклик до країни-окупанта, згідно з міжнародним правом, і вважаю це одним із реальних результатів резолюції, гарантувати безперешкодний доступ в окупований Крим міжнародних правозахисних механізмів», – сказав міністр.

Також, додав він, ідеться про звернення до Офісу верховного комісара ООН із прав людини підготувати звіт про ситуацію з правами людини на території тимчасово окупованого Криму.

«Все це дуже важливо, оскільки це буде здійснюватися згідно з мандатом наглядової місії ООН в Україні», – сказав Клімкін.

Нагадаємо, раніше Генеральна асамблея ООН шляхом голосування затвердила резолюцію про права людини в Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: