У Білорусі пояснили, чому голосували проти резолюції ООН щодо Криму

Читать на русском
У МЗС Білорусі пояснили своє голосування в ООН щодо кримської резолюції й заявили, що позиція країни щодо України не змінювалася.

У МЗС Білорусі заявили, що проект резолюції про порушення прав людини в Криму «не має жодного стосунку до теми територіальної цілісності України».

Про це йдеться в заяві прес-секретаря МЗС Білорусі Дмитра Мирончика, передає «Слово і Діло».

«Голосування Білорусі щодо резолюцій про порушення прав людини, що відбулося 15 листопада в Третьому комітеті Генасамблеї ООН, стало предметом численних і таких, що не мають нічого спільного з дійсністю, спекуляцій у ЗМІ. До речі, всього таких документів було чотири, але «ущипнути» Білорусь захотілося з приводу лише одного з них, пов'язаного з Україною», – зазначив він.

Антиросійська резолюція ООН щодо Криму: значення для України та оцінка експертівЕксперти розповіли, яке значення може мати ухвалена ООН антиросійська резолюція та визнання РФ країною-окупантом.

«У зв'язку з цим хочу відзначити, що позиція Республіки Білорусь щодо України не змінилася ні на йоту. Питання про процедуру розгляду тематики прав людини в ООН лежить зовсім в іншій площині й, на наше тверде переконання, не має жодного стосунку до теми територіальної цілісності України», – заявив Мирончик.

За його словами, Білорусь на собі випробувала, наскільки деструктивним є механізм країнових резолюцій, і «твердо впевнена, що їх ухвалення – це шлях у нікуди».

В заяві йдеться про те, що ця практика, вироблена в роки холодної війни, нав'язується ООН окремими країнами для просування власних інтересів.

«І це особливо очевидно в ситуації, коли міжнародним співтовариством уже вироблена нова процедура універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини. Вона також не ідеальна, але заснована на рівноправному, конструктивному й професійному діалозі», – йдеться в заяві.

Мирончик заявив, що ця позиція була донесена головою МЗС Білорусі Володимиром Макеєм до голови МЗС України Павла Клімкіна.

Нагадаємо, 15 листопада ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: