Майдан vs. «Беркут»: адвокат Небесної Сотні про те, як відпускають спецпризначенців і дають їм шанс втекти в РФ

Читать на русском
Роман Маселкоадвокат «Небесної сотні»

Рішення відпустити «беркутівця» дуже сумнівне, дивне й просто шокує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член групи адвокатів Небесної Сотні Роман Маселко, аналізуючи рішення суду відпустити «беркутівця», підозрюваного у вбивствах на Майдані, під домашній арешт.

«Справа стосується харківського «беркутівця», якого звинувачують у вбивстві щонайменше трьох осіб та підозроюють у замаху на вбивство ще 30 осіб. Це стосується 18 лютого, коли йшла мирна хода до Верховної Ради. В провулку почався розстріл мирних людей, коли «беркутівці» застосовували помпову зброю, але заряджали її не резиновими кулями, а свинцевою картеччю. Так були вбиті троє людей і поранені тридцять», – розповідає адвокат.

При цьому він зауважив, що є факти, які свідчать про те, що «беркутівець» використовував помпову рушницю, стріляв, тому прокуратура мала всі підстави вимагати тримання його під вартою.

«Його затримали в липні. Тоді Печерський суд виніс першу ухвалу про його тримання під вартою. Потім вона була оскаржена. Апеляційний суд залишив оскаржену ухвалу в дії. Потім було продовження тримання ще на два місяці. Знову було оскарження. Це вже третє продовження тримання під вартою. Нове оскарження – й тут чомусь суд вирішив відпустити його під домашній арешт», – пояснює він.

Суд не просто відпустив «беркутівця» під домашній арешт. Це не цілодобовий, а лише нічний арешт. І це в Харкові, де дуже близько кордон. Багато «беркутівців» втекли в РФ. Термін, який йому загрожує, – від 10 років до довічного. Ризик, що він втече, величезний.

Адвокат зауважив, що повне рішення суду з'явиться лише 21 листопада, якраз на річницю Революції Гідності. Всі ці співпадіння дуже дивні й складається враження, що судді долучилися до розхитування ситуації.

«Звинувачення у вбивстві трьох людей, замаху на вбивство 30 людей, що за кодексом означає перевищення службових повноважень, яке потягнуло за собою тяжкі наслідки. І таку людину відпускають під домашній нічний арешт. Це виходить за межі права», – резюмував Роман Маселко.

«Слово і Діло» зафіксувало обіцянку генпрокурора Юрія Луценка, який запевнив, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно».

Нагадаємо, в п'ятницю, 18 листопада, у приміщенні інформагентства УНІАН «Слово і Діло» проведе круглий стіл «Обіцянки Євромайдану», присвячений річниці Революції Гідності, де обговорюватимуться основні здобутки післяреволюційної влади за 3 роки з учасниками подій на Майдані Незалежності, нардепами та політичними експертами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: