Генпрокурор: для розгляду злочинів на Майдані в МКС потрібно довести їх зв'язок із війною на Донбасі

Читать на русском
Генеральна прокуратура має намір довести Міжнародному кримінальному суду причинно-наслідковий зв'язок між подіями під час Євромайдану й війною на Донбасі.
Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір у кінці листопада провести переговори з представниками Міжнародного кримінального суду в Гаазі з тим, щоб довести підслідність справи про події під час Революції гідності даному суду.

Про це він повідомив під час спілкування з журналістами в суботу, передає «Слово і Діло» з посиланням на «112 Україна».

«Представники МКС сумніваються в тому, що події на Майдані можуть бути напряму предметом розгляду в Гаазі... тому що для цього потрібно довести, що в Україні немає можливості проводити слідство та суд із цих питань. Я не знаю, як це пояснити... Ми знайшли спільну мову з представниками МКС, що події на Майдані були лише частиною ланцюжка подій, які призвели до війни в Україні, а війна з великою часткою ймовірності все-таки є юрисдикцією МКС. І це очевидно, що є відповідальність вищого російського керівництва й російських військових, які здійснюють військові злочини тут, Україна не може розглянути, і це може бути розглянуто в Гаазі», – констатував він.

Справу Онищенка до кінця року передадуть до суду, – СитникУ справі Онищенка вчора були отримані чергові свідчення і до кінця року воно буде передано в суд.

За словами Луценка, він має намір довести, що Янукович і наближені до нього чиновники спочатку намагалися утримати в своїх руках владу, а потім зробили спробу розколоти країну.

«Наша версія, яку я збираюся обговорити в Гаазі, зводиться до наступного, Янукович і його оточення спочатку з метою втримати свою владу для пограбування країни пішли на тиск проти демонстрантів, які виступали проти його курсу, потім на їх фізичне знищення. Потім він прилетів на схід країни і намагався розколоти країну, коли це не вдалося, він прилетів на територію РФ, а потім до Криму для того, щоб «освятити» анексію Криму, і підписав заклик до введення російських військ на територію України. Закінчений склад державної зради, який фактично призвів до військових злочинів, що з великою часткою ймовірності є підслідністю Міжнародного кримінального суду», – поділився подробицями майбутніх переговорів генпрокурор.

Як уже писало «Слово і Діло», в Печерському суді Києва, який зазвичай розглядає справи Генеральної прокуратури, немає жодного судді, який би, відповідно до закону, міг би розглянути справу про заочне засудження Януковича.

Нагадаємо, раніше подробиці тиску з боку колишньої влади на справи УПЦ (МП) в своєму ексклюзивному матеріалі для «Слова і Діла» повідомив Олександр Драбинко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: