Експерт пояснив, чому Захід може відмовитися давати гроші на реформування МВС

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Очевидно, що Троян у Нацполіції зараз тимчасова фігура. Його розглядають як людину Авакова, тому призначення на постійній основі є малоймовірним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи перспективи реформування Нацполіції після відставки Хатії Деканоїдзе.

«Потрібно розуміти, що Деканоїдзе була свого роду посередником між Аваковим та командою Президента, враховуючи, що вона була в команді Саакашвілі, який певний час був окремим загоном президентської партії», – констатував Якубін.

При цьому, зазначив він, в ході реформи Нацполіції було допущено багато помилок.

Деканоїдзе була заручницею очікувань дуже швидких змін і видимих реформ.

«Нові форми, нові машини були. Але чи є це реформою правоохоронної системи? В підсумку реформа звелася до зовнішніх ознак, але, на жаль, не поліпшила механізми розслідувань. Були побоювання сказати, що реформа не може проводитися так швидко, що потрібно не три місяці для навчання», – аналізує експерт.

За його словами, навіть на всі ці зрушення та нововведення потрібні були гроші, й якраз Деканоїдзе виконувала роль медіатора між грантовими організаціями.

Що вдалося та не вдалося реформувати Деканоїдзе: огляд обіцянокУ зв'язку з відставкою голови Нацполіції Хатії Деканоїдзе «Слово і Діло» вирішило зробити огляд її обіцянок.

«Згуладзе та Деканоїдзе виконували роль посередників між тими донорськими організаціями, які давали кошти на реформування МВС. Після того, як вони звільнилися, фінансування можуть припинити», – припускає політолог.

На його думку, виникає логічне запитання, за рахунок чого та як проходитиме подальша реформа.

«Ми в ситуації, коли зруйнували дах будинку, що хоч якось, але захищав, при цьому не збудувавши новий», – підкреслив Якубін.

«Троян має дуже суперечливу репутацію. Його критикували на Заході. Західні ЗМІ пов'язували його з правими рухами. Навряд чи донори працюватимуть із ним», – вважає він.

«Ми на етапі «стоп-паузи» доти, доки не буде вирішено питання не лише призначення голови Нацполіції, а й конфлікт на рівні Аваков-Порошенко, який все одно існує», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, що тимчасово на місце Деканоїдзе очільник МВС призначив Вадима Трояна. Хатія Деканоїдзе заявила, що вважає його залежною фігурою, й висловила надію на проведення відкритого конкурсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: