Поліцейським хочуть заборонити критикувати накази керівництва

Читать на русском
Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект номер 4670 про дисциплінарний статут Національної поліції України, яким забороняється поліцейським критикувати накази керівництва.
Фото: Facebook

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроект №4670 «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України», яким поліцейським забороняється критикувати накази керівництва.

За документ проголосували 248 нардепів, повідомляє «Слово і Діло».

Так, згідно з проектом закону, передбачається, що поліцейський отримує наказ від керівника в порядку підлеглості й зобов'язаний неухильно та в певний термін точно його виконувати. Забороняється обговорення наказу або його критика. При цьому поліцейському заборонено також виконувати злочинний або явно незаконний наказ.

Згідно з документом, планується передбачити, що в разі отримання наказу, який суперечить закону, підлеглий не має виконувати його, про що зобов'язаний невідкладно в письмовій формі доповісти керівнику, який віддав наказ, і своєму безпосередньому керівнику, а в разі наполягання на його виконанні – письмово повідомити прямому керівнику (зараз правоохоронець може усно проінформувати про відмову виконувати незаконний наказ).

Деканоїдзе пояснила причини своєї відставкиГлава Нацполіці Хатія Деканоїдзе розповіла про підсумки своєї роботи в правоохоронних органах України.

Виконання поліцейським злочинного або незаконного наказу, а також невиконання правомірного наказу тягне відповідальність.

Варто відзначити, що зараз відсутня заборона на обговорення й критику наказів керівництва.

Крім того, в статуті запроваджується новий вид заохочення – нагородження поліцейського холодною зброєю, однак документом виключається можливість оголошення подяки. Нагороду у вигляді вогнепальної або холодної зброї поліцейським може вручати виключно міністр внутрішніх справ за особливі заслуги у сфері національної безпеки, розкриття особливо тяжких злочинів, затримання особливо небезпечних озброєних злочинців, виявлену честь, доблесть і самовідданість під час порятунку життя громадян у разі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та в особливий період.

Нагадаємо, сьогодні Рада зобов'язала правоохоронців протягом місяця доповісти про результати своєї діяльності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: