Трамп vs. Путін: чи варто чекати «великої дружби»?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

В РФ судять по собі, а для них президент – це цар, який визначає все. Система влади делегує повноваження одній людині, це їхня психологія. У США все навпаки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, аналізуючи заяву посла України в США з приводу того, що в РФ помиляються щодо проросійської позиції Трампа.

«У США діє система стримування й противаг. Не лише Трамп виграв вибори. Республіканці взяли всю законодавчу гілку влади. Республіканці, які виступали за надання Україні летальної зброї, за надання Україні максимальної допомоги, так само впливатимуть на рішення, а вони набагато жорсткіше ставляться до РФ, ніж демократи», – розповідає аналітик.

Поки що ніхто не знає, якою буде політика самого Трампа, але є чинники, які засвідчують те, що жодної дружби з РФ не буде.

Погодитися можна лише з тим, зауважив він, що до влади приходять неоднозначні політики – Туреччина, Європа, Китай, Угорщина, але США все одно відрізняються від усіх.

«Традиція системи стримування й противаг – суд, парламент. Вони не дадуть розгорнутися Трампу, а значить, він буде змушений шукати консолідації, захищати інтереси США, а інтереси Америки йдуть цілковито врозріз інтересам РФ. Тому щодо перебільшення проросійської позиції Чалий правий», – пояснює експерт.

Скоріш за все, припускає аналітик, Трамп спробує домовитися з Путіним, будуть зустрічі, але в якийсь момент прийде розуміння того, що Путін недоговороздатний та переслідує цілі, які повністю йдуть урозріз світовим інтересам, а не лише американським.

«Що б там не говорив Трамп, коли йшов на вибори, а США доведеться дуже сильно впливати на тих, хто розгойдує систему безпеки», – переконаний він.

Вибір американців і наслідки для України: чи варто чекати союзу Трампа з Путіним?Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова розповів, як вплине на Україну перемога Трампа на виборах у США.

З іншого боку, Трамп може домогтися іншого – Європі доведеться витрачати на свою оборону.

«НАТО утримується США, й це недаремно його обурило. Є країни, й Україна в тому числі, які не сиділи на зброї США. Нам допомагали, але ми самі захищалися й підняли оборону. Ми вкладаємося в цю логіку Трампа», – відзначив Краснопьоров.

«Україна нормально впишеться в логіку Трампа. Просто потрібно дати час», – наголосив аналітик.

США – це країна-моноліт, яка має свої інтереси, й обрання однієї людини нічого не вирішує. Інтереси США не сходяться з інтересами Росії, вважає він.

«На Трампа тиснутимуть парламент, Сенат і Конгрес. Демократи проти, а республіканці ще більше проти, тому доведеться домовлятися. Іншого виходу в нього немає», – проаналізував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає, що в новообраного президента Дональда Трампа й Володимира Путіна феноменально схожі підходи в зовнішній політиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: