Вибір американців і наслідки для України: чи варто чекати союзу Трампа з Путіним?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Великої переваги Клінтон не мала, йшли вони приблизно паралельно, але в останній момент позначився фактор «останнього кроку до виборчої урни».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи результати виборів у США та їх наслідки для України.

«По-перше, зіграли роль світові глобальні тенденції радикалізму, зростання популізму, по-друге, в мінус Клінтон зіграло те, що вона є представником традиційного, вже надокучливого істеблішменту. Зіграло бажання побачити нове обличчя на чолі США», – зазначив Пашков.

Спасибі жителям Техасу: соцмережі відреагували на перемогу Трампа в США«Слово і Діло» зібрало найцікавіші пости користувачів соціальних мереж про президентство Дональда Трампа.

Для України зараз важливо відокремити те, що було у виборчій кампанії, від конкретних практичних кроків уже на посаді президента, вважає експерт.

«Це різні речі й судити про зовнішню політику США потрібно буде лише з формуванням адміністрації», – підкреслив він.

Крім того, експерт переконаний, що не варто зараз зараховувати Трампа до союзників Путіна.

У США вирішує не лише президент. Є Конгрес, Сенат, сильне лобі громадськості. Президент – це не цар з абсолютною монархічною владою.

«Є передвиборчі технології, а є офіційна політика. Так, у відносинах Києва й Вашингтона буде менш комфортна ситуація й, можливо, більш проблемна, ніж була б із Клінтон. Не виключено, що нам доведеться шукати ходи, механізми налагодження відносин, але це не союз із РФ. Просто Клінтон була більш прогнозована й зрозуміла для України. Навряд чи будуть кардинальні зміни та сюрпризи», – пояснив Михайло Пашков.

Підсумовуючи, експерт нагадав, що в лютому 2015 року була ухвалена й діє стратегія безпеки США, яку ніхто не скасовував і яка чітко визначає політику Америки в світі. Тому Трампу доведеться керуватися цим документом.

Додамо, що в своїй переможній промові Трамп пообіцяв бути президентом для всіх американців і закликав країну об'єднатися. При цьому республіканець запевнив, що США не потрібні нові конфлікти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: