24 роки потому: шанси та загрози виведення військ із Придністров'я. Оцінка експерта

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Інтерес Молдови вирішити проблему Придністров'я більш ніж зрозумілий. Уже 24 роки війська РФ, прикриваючись статусом «миротворців», дестабілізують регіон. Для нас же фактор Придністров’я є додатковим джерелом підживлення можливих сепаратистських рухів.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Мир без терміну придатності. Чи вдасться ласкаво роззброїти Придністров'я?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Торпедування ситуації в Придністров'ї відразу з боку України та Молдови, зокрема ініціатива «зеленого коридору», є серйозним викликом як для ЄС, так і конкретно для РФ. Останній стає все важче фінансувати регіон і забезпечувати ротацію своїх військових у невизнаній республіці», – розмірковує Радчук.

З іншого боку, потрібно розуміти, підкреслив він, що склад озброєнь, як і сам «миротворчий» контингент російських військ, становить значну військову та техногенну небезпеку як для жителів Молдови, так і України.

«Зараз РФ апелює до того, що конфлікт в Україні заважає виведенню військ. Але що заважало зробити це раніше? Ще до 2001 року потрібно було забезпечити виведення своїх військ із території «ПМР», – уточнив експерт.

Як пояснив політолог, проблема не лише в тому, що так звана «влада ПМР» блокує ідею «зеленого коридору», спостережної місії, а в тому, що ніхто зі стовідсотковою гарантією не скаже, скільки військ перебуває на території.

Угруповання росіян може складати не менш ніж 6-7 тисяч озброєних військових, які можуть у будь-якиу мить відкрити додатковий «південний» фронт для нападу на Україну.

З іншого боку, утримувати свій «миротворчий» контингент у бойовому стані Кремлю стає все важче.

«З 2015 року здійснювати ротацію своїх військових на території «ПМР» можливо лише неофіційними способом, використовуючи авіасполучення через Білорусь. І це при тому, що вже в Кишиневі російських солдатів, які прибувають до аеропорту, можуть очікувати додаткові неприємності. Стало майже неможливо поставляти додаткове обладнання, запчастини для військової техніки», – розповів він.

Реальна ситуація така, що вивести свої війська РФ абсолютно реально з технічного боку, але з політичного – готовності це зробити немає.

Резюмуючи, Радчук наголосив, що головна небезпека всієї ситуації полягає в тому, що виведення військ із «ПМР» може завершитися перекиданням зброї та боєприпасів до «ДНР/ЛНР».

«Поки що ідея з транспортуванням російських боєприпасів транзитом через територію України може зустріти значний опір з боку українських громадян. Та й шанси, що РФ погодиться, мізерні. Адже після демілітаризації Придністров'я забезпечувати сепаратистські настрої в цьому регіоні буде вкрай важко», – проаналізував ситуацію Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Мир без терміну придатності. Чи вдасться ласкаво роззброїти Придністров'я?»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: